Friday , 26 April 2024

Δύσκολες ώρες για τις τράπεζες στις ΗΠΑ-Πως αποφεύχθηκε η κατάρρευση και τρίτης τράπεζας

Του Γ.Κατσιάνη

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της κατάρρευσης τραπεζών στις ΗΠΑ.

Η πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, μέσα σε 48 ώρες, προκαλεί κραδασμούς και σε άλλες τράπεζες, οι οποίες βλέπουν τις μετοχές τους να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η περίπτωση της First Republic Bank, η μετοχή της οποίας ξεκίνησε με “βουτιά” 67% στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, συνεχίζοντας την πτώση κατά 33% που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια προσπάθεια να μην γίνει η τρίτη τράπεζα στις ΗΠΑ που θα κατέρρεε, η First Republic Bank ενίσχυσε τα αποθεματικά της κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και την JPMorgan.

«Τα κεφάλαια και η ρευστότητα της First Republic είναι πολύ ισχυρά και παραμένουν πολύ πάνω από το όριο για τις καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες», υπογράμμισαν ο ιδρυτής της, Τζιμ Χέμπερτ και ο διευθύνων σύμβουλος, Μάικ Ρόφλερ.

Την ίδια ώρα, υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές και άλλων περιφερειακών τραπεζών, με την PacWest Bancorp να υποχωρεί πάνω από 40%, η Western Alliance Bancorp κατά 30%, η Charles Schwab Corp. κατά περίπου 20% και η Zions Bancorp κατά 15%. Η Comerica Inc. διολισθαίνει κατά 7%.

“Φρένο” στην αύξηση των επιτοκίων

Σε μια προσπάθεια να βάλει “φρένο” στην κατάρρευση τραπεζών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (Federal Reserve) φέρεται διατεθειμένη να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στην συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης 22 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, στο εύρος του 4,50%-4,75%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *