Friday , 19 April 2024

Δ.Κούβελας : “Το εμβόλιο είναι οχυρωματικό έργο. Το φάρμακο είναι μέσο θεραπείας. Γιατί δεν παραγγείλαμε τα φάρμακα που ήδη υπάρχουν από τον περασμένο Νοέμβριο;”

Σοφία Ξανθοπούλου

Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις έθεσε ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ Δημήτρης Κούβέλας. Ο κ. Κούβελας, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη και σχολιάζοντας το σάλο που δημιουργήθηκε μετά και τις δηλώσεις της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασίας Κοτανίδου τόνισε ότι “ο δικός μου στόχος ήταν να αλλάξουμε το μοντέλο αντιμετώπισης και όχι να επιβεβαιωθώ ως προς την αναποτελεσματικότητα του λοκντάουν. Τα αστυνομικά μέτρα δεν είναι λύση. Έπρεπε να υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εμείς δεν έχουμε δει ποτέ τα πρακτικά της επιτροπής. Εχω την υποψία ότι η επιτροπή έκανε τη δουλειά της και η κυβέρνηση έπαιρνε τα λάθος μέτρα. Δε μπορώ να κατηγορήσω την επιτροπή αλλά μόνο την κυβέρνηση με ή με άλλους συμβούλους. Έπρεπε να ριξει το βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με συμβάσεις ιδιωτών γιατρών, ο κάθε πολίτης να είναι δηλωμένος σε έναν οικογενειακό γιατρό. Έτσι θα είχαμε αντιληψη για τα πάντα”.

Ο κ. Κούβελας επέμεινε στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ενώ αναφέρθηκε και στην ολιγωρία της κυβέρνησης ως προς την παραγγελία φαρμάκων για τον COVID-19. Όπως είπε “υπάρχουν αδειοδοτημένα φάρμακα. Γιατί δεν έρχονται; Από τις 9 Νοεμβρίου είναια δειοδοτημένα! Πώς τα πήραν οι άλλοι; Ο εμβολιασμος είναι μέτρο προστασίας για τα επόμενα κύματα. Το εμβόλιο είναι οχυρωματικο έργο όμως. Το εμβόλιο δεν είναι θεραπεία και δεν ξέρουμε πώς δουλεύει ως πρόληψη. Μπορειτε να μου πείτε γιατί ενώ υπάρχουν φάρμακα δεν τα παραγγέλνουμε; Ο κ. Πολάκης το φωνάζει. Είναι εντατικολόγος. Πιθανώς η κοινωνία έπρεπε να το ξαναδει. Εγώ γιατί φωνάζω; Θέλω να γίνω κάτι παραπάνω; Έχω κάνει δηλώσεις σε κάθε εκπομπή που εμφανιζομαι. Αυτά τα φάρμακα έχουν εισαχθεί παντού, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στον Καναδα κλπ. Η καλυτέρευση που παρουσιάζουν οφείλεται σε φαρμακευτική αντιμετώπιση και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Εμείς επιμείναμε σε μετρα χωρίς αποτέλεσμα. Ένα φαγητό όμως με την ιδια συνταγή θα βγαίνει πάντα το ιδιο”.

Εν τω μεταξύ η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου τόνισε ότι “οι δηλώσεις μου παραφράστηκαν”. Πάντως, η κ. Κοτανίδου είχε προχωρήσει σε μία αποκαλυπτική τοποθέτηση για τον τρόπο λήψη αποφάσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα είπε ότι “η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *