Friday , 29 March 2024

Δ.Σαρηγιάννης: Δεν πρέπει να κάψουμε φέτος ξύλα για θέρμανση, διότι αυξάνεται η μετάδοση του covid 19 – “Καμπανάκι” για 2.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τα Χριστούγεννα

Έκκληση στους πολίτες να μην κάψουν φέτος το χειμώνα ξύλα για θέρμανση, επειδή θα επιδεινωθεί η μετάδοση του νέου κορωνοϊού, απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με σημερινές του δηλώσεις, ενώ έκρουσε κώδωνα κινδύνου για πάνω από 1.400 κρούσματα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και 2.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τα Χριστούγεννα και περί τους 900 νεκρούς μέχρι τέλη Νοεμβρίου και 1.800 μέχρι το τέλος του έτους (συνολικά από την αρχή της πανδημίας) αν δεν αλλάξουν άμεσα οι συμπεριφορές και συνεχιστεί η μη τήρηση των μέτρων.

«Η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια ρύπανσης – διευκρίνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ – επιτείνει τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ιό σε ευπαθείς ομάδες. Μεγαλώνει τη θνητότητα αποδεδειγμένα από επιδημιολογικές μελέτες στο Χάρβαρντ και όχι μόνο. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε για μια φορά φέτος την έκκληση των σωματιδίων από παντού, να μην πάρουμε το αυτοκίνητο αν έχουμε να κάνουμε κάτι κοντά, και να μην κάψουμε ξύλα για θέρμανση τον χειμώνα. Εδώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι με την έννοια της επιδότησης”. Η καύση ξύλων, όπως εξήγησε, θα αυξήσει την έκθεσή μας σε σωματίδια που μας κάνουν πιο ευπαθείς και πιο ευάλωτους και ταυτόχρονα μεγαλώνει τη δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοίού σε μεγαλύτερη απόσταση και σε περισσότερο χρόνο.

Το «μάσκες παντού, πάντως, σύμφωνα με τον κ.Σαρηγιάννη, μπορεί ακόμη να λειτουργήσει θετικά, δηλαδή να μειωθούν σταδιακά τα ημερήσια κρούσματα στα 200 μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *