Friday , 19 April 2024

Είδη προς…εξαφάνιση προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Του Γ. Κατσιάνη

Σε… είδος προς εξαφάνιση έχουν μετατραπεί πλέον οι προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, λόγω του κορονοϊού.

Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, η αξία τους έχει εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα να πωλούνται ακόμα και σε δεκαπλάσια τιμή.

“Έχουν αρχίσει και έρχονται κάποια άλλα κομμάτια (μάσκες) σε ακριβότερη τιμή γιατί πλέον οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν σταματήσει”,δήλωσε ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης.

Ανάλογη είναι και η εικόνα και για τα αντισηπτικά, τα οποία, όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, προμηθεύονται με το… σταγονόμετρο.

“Με κάποια παραγγελία στο φαρμακείο θα μπορέσει να βρει κάποιος αντισηπτικό, το οποίο μπορεί και να παρασκευαστεί και στη χώρα μας, οπότε θεωρώ ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα”, υπογράμμισε ο κ. Ευγενίδης.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ελλείψεις προστατευτικών μέσων στη χώρα μας, μελλοντικά, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση 120 τόνων αιθυλικής αλκοόλης που κατασχέθηκαν ή δημεύτηκαν για την παρασκευή αντισηπτικών ειδών.

Πρόθεση είναι οι εργασίες παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, να απαλλάσσονται από τον αναλογούντα ΦΠΑ, με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών της επιχείρησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *