Όπως το ελαιόλαδο έτσι και η φέτα θεωρούνται πλέον για τα ελληνικά νοικοκυριά είδη πολυτελείας. Η φέτα το 2022 πωλούνταν περίπου 6 και 7 ευρώ το κιλό και μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει αυξηθεί πάνω από 10 ευρώ -παρά το γεγονός ότι το προϊόν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μόνιμης μείωσης τιμής κατά 5%- φτάνοντας ακόμη και τα 18 ευρώ το κιλό.
Έρευνα αγοράς- Τιμή φέτας
Είναι όμως γεγονός ότι με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή με μία απλή βόλτα στα σούπερ μάρκετ ο καθένας μπορεί να παρατηρήσει ότι πολύ δύσκολα η φέτα πέφτει κάτω από τα 11 ευρώ το κιλό. Ενδεικτικά, χωρίς να αναφερθούν επωνυμίες, βρήκαμε φέτα στα 12,8 ευρώ, στα 11,9 ευρώ και στα 11,95 ευρώ το κιλό. Επίσης βρήκαμε:
-Βαρελίσια: έως 14 ευρώ/κιλό
-Συσκευασμένη: έως 18 ευρώ/κιλό
-Αύξηση: +120% την τελευταία διετία
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ)
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Νικόλαος Τσεμπερλίδης «όταν η φέτα πωλείται πάνω από 11 ευρώ το κιλό θα έλεγα ότι υπάρχει κερδοσκοπία είτε λόγω της επωνυμίας είτε λόγω του γεγονότος ότι δεν αντιδρά ο καταναλωτής. Όποιος πουλά πάνω από 11 ευρώ το κιλό τη φέτα περιέχει το στοιχείο αισχροκέρδειας. Η ιστορία της αισχροκέρδειας βασίζεται στο φόβο. Ξεκίνησε -την Άνοιξη του 2021- να γράφεται εν είδει μελέτης ότι έρχεται ακρίβεια γιατί ανοίγουν οι αγορές ή γιατί κλείσανε λόγω πανδημίας. Έτσι με διάφορες αιτιολογίες ξεκίνησε η κούρσα της ακρίβειας. Απλώς στην Ελλάδα αντί να ασχοληθούμε σοβαρά με την ιστορία αυτή είδαμε ότι κερδοσκοπούν από την ιστορία αυτή. Στη χώρα μας δεν αντιδρά ο πολίτης. Γιατί έχουμε μεγάλη ευθύνη και μεις, οι πολίτες. Δυστυχώς, όμως δεν έχουμε ισχυρό καταναλωτικό κίνημα. Να πούμε ποιος πουλά φέτα πάνω από 11 ευρώ ;ν Να ζητήσουμε το λόγο της πώλησης, να μας κάνει μια κοστολογική αποτύπωση. Κι εκεί να σταματάνε όλα. Τί σημαίνει αυτό; Αν είχαμε οργανωμένο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτά τα στοιχεία».
Τί λένε οι κτηνοτρόφοι
Από την μεριά τους, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν κερδοσκοπία στην τιμή της φέτας και καλούν το κράτος να πάρει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. «Η τιμή της φέτας με κέρδος και στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, αλλά και στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση στο ράφι να ξεπερνά τα 10-10,5 ευρώ το κιλό. Διαφορετικά ό,τι είναι πάνω από αυτή την τιμή είναι καθαρά κερδοσκοπία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος. Και πρόσθεσε ότι η τιμή στον παραγωγό έχει μειωθεί, ενώ η λιανική όλο και αυξάνεται.
Τα… τρικ
Τα σούπερ μάρκετ στην προσπάθειά τους να «παρασύρουν» το καταναλωτικό κοινό και να χαμηλώσουν τις τιμές προχωράνε σε τρικ με παραπλανητικές σημάνσεις του τύπου (λευκό τυρί, βαρελίσιο τυρί) τα οποία φυσικά δεν είναι ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα πωλούν γύρω στα 10 ευρώ το κιλό. Όμως όπως είναι λογικό οι ανατιμήσεις και η σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα έχουν υποχρεώσει αρκετούς καταναλωτές να πάψουν να αγοράζουν φέτα αλλά και αρκετά ακόμα τυριά από τα σούπερ μάρκετ αφού οι τιμές είναι υψηλότερες και η ποιότητα χαμηλότερη.