Friday , 29 March 2024

Είστε ελεύθερος επαγγελματίας και έχετε λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή; Διαβάστε πότε, πως και τι ποσό θα επιστρέψετε

Του Γ. Κατσιάνη

Τέλος στην πολύμηνη αναμονή 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή και μέχρι χθες δεν γνώριζαν τι ποσά πρέπει να επιστρέψουν (βλέπε Γιατί 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν επιτρεπτέα δεν μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση; – Thesseconomy), βάζουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την απόφαση ΓΔΟΥ 23, μέχρι τις 30 Ιουνίου «παρέχεται περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε ποσό ενίσχυσης».

Από την 1η Ιουλίου, οι δικαιούχοι έχουν δύο επιλογές: είτε να καταβάλλουν το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης σε 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, η καθεμιά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, είτε να καταβάλλουν μέχρι τις 29 Ιουλίου εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης με έκπτωση 15%.

Σχετικά με το ακριβές ύψος του ποσού που καλούνται να επιστρέψουν όσοι επιστρεπτέα προκαταβολή, η φορολογική διοίκηση εκδίδει ατομική ειδοποίηση, την οποία «αναρτά στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE), στην επιλογή Μητρώο και Επικοινωνία/e-Κοινοποιήσεις και αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση».

Δείτε αναλυτικά εδώ την απόφαση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (kodiko.gr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *