Friday , 29 March 2024

ΕΒΕΘ: Υπόμνημα στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Γ. Μασούτης

Υπόμνημα με τα αιτήματα των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παρέδωσε σήμερα (30/8) στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης (φωτογραφία), κατά τη διάρκεια σύσκεψης παραγωγικών φορέων με τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΥΜΑΘ, συμμετείχαν παραγωγικοί φορείς απ΄ όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Στο υπόμνημα του ΕΒΕΘ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα ζητήματα πάταξης του λαθρεμπορίου, παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο είναι δύο μάστιγες, που σχετίζονται άμεσα με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά και στερούν από το κράτος έσοδα 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Ειδικά το παρεμπόριο, επισημαίνεται στο υπόμνημα, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στους ξένους επενδυτές, υποκινεί την εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα και σε κάθε περίπτωση, είναι ανήθικο καθώς, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις νόμιμες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της αναθεώρησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ζήτησε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων.

Για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μετά και την «καλοδεχούμενη άρση των capital controls», απαιτείται να συνδυαστεί με επιτάχυνση επιστροφής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ χρειάζεται να λειτουργήσει αποτελεσματικά και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών.

Επίσης, κρίσιμο είναι να εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα, με σταδιακή αποκλιμάκωση, από το 2020.

Ο κ. Μασούτης έθεσε στον πρωθυπουργό και το ζήτημα της επιτάχυνσης του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, σημειώνοντας σχετικά ότι στη μελέτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επίλυση εμπορικής διαφοράς στη χώρα μας απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο (1.580 ημέρες) του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ (582,4 ημέρες).

Τοπική οικονομία

Για τα θέματα τοπικής οικονομίας, το ΕΒΕΘ τόνισε πως απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών για μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητες ενέργειες είναι:

– Η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο και προώθησης της νομοθετημένης ήδη από το 2014 απόφασης για λειτουργία του Στρατοπέδου Γκόνου ως εμπορευματικού κέντρου.

– Η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης και

– Σε μελλοντικό χρόνο η κατασκευή πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού –ΠΑΘΕ, που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.

Το ΕΒΕΘ, δια του προέδρου του, αναφέρθηκε και στη χρήση του όρου Μακεδονία και παραγώγων του σε εμπορικές επωνυμίες, ονομασίες προϊόντων και εμπορικά σήματα.

Ειδικά με άξονα την καινοτομία, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης, ο κ. Γ. Μασούτης ζήτησε να προωθηθούν δράσεις για τη δημιουργία πλέγματος νεοφυών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής καθώς και τη δημιουργία ενός Ταμείου ειδικού για τη χρηματοδότηση αυτών. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει δομή που να επιτρέπει τη μόχλευση 4πλάσιων κεφαλαίων προς τα διατιθέμενα δημόσια.

Συγκοινωνίες

Το ΕΒΕΘ, στο υπόμνημα του, έκανε, επίσης, λόγο για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του Μετρό, αλλά και για την κατάσταση του ΟΑΣΘ, που διαθέτει ανεπαρκή λεωφορεία, τόσο σε αριθμό όσο και σε κατάσταση, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή βελτίωση.

Πρόταση για ομάδα εργασίας

Ο κ. Γ. Μασούτης πρότεινε να προστεθεί στις αρμοδιότητες του ΥΜΑΘ και η δημιουργία μίας Ομάδας Εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και παραγωγικοί φορείς από όλη την Β. Ελλάδα. Η Ομάδα αυτή θα παρακολουθεί και θα ασχολείται με την εξέλιξη της προώθησης όλων των ζητημάτων, που αφορούν στην Βόρεια Ελλάδα και τίθενται κάθε χρόνο (κάθε Σεπτέμβριο) στον Πρωθυπουργό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *