Thursday , 30 May 2024
Proin stelexoi tis EVZ katigorountai gia diaxeiristikes kai oikonomikes atasthalies

ΕΒΖ: “Μονομαχία” μεταξύ Royal Sugar και Fecker για τη φετινή παραγωγή…

Πρόταση με την οποία ζητά τη μίσθωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων του ομίλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για περίοδο 18 μηνών και έναντι τιμήματος ύψους 2 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσό τα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να “τρέξει” η φετινή καμπάνια στα εργοστάσια της ΕΒΖ, κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών, η Hellenic Agri Group SA του ομίλου Innovation Brain.

Η πρόταση, με πρωτόκολλο 105743, αφορά στην ενοικίαση όλων των μονάδων της ΕΒΖ έναντι τιμήματος 2 εκατ. ευρώ και εκτός από αυτό, ο όμιλος αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα για τη φετινή καμπάνια, με πληρωμή των ατόμων που θα απαιτηθεί να εργαστούν, αλλά και των εξόδων για τη μεταφορά των τεύτλων από όλες τις περιοχές όπου έχουν σπαρθεί (Ορεστιάδα, Ξάνθη, Σέρρες, Πλατύ, Λάρισα, Σερβία).

Στην επιστολή που κατατέθηκε στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τονίζεται ότι με τη μίσθωση των παραγωγικών μονάδων της ΕΒΖ, εξασφαλίζεται αφενός μεν η απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας και αφετέρου διασφαλίζεται η φετινή, αλλά και επόμενη παραγωγή τεύτλων. Η Hellenic Agri Group SA δηλώνει επίσης ότι “υπάρχει πλήρης επάρκεια κεφαλαίων για την άμεση εκτέλεση της σύμβασης που ζητείται” και τονίζει ότι “καθόλη τη διάρκεια της μίσθωσης, τυχόν επιπλέον απαιτούμενα κεφάλαια θα επιβαρύνουν την μισθώτρια εταιρεία”.

Παράλληλα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι “ήδη έχουν παρασχεθεί από την ΕΒΖ οι καρποί και οι δε καλλιεργητές τεύτλων ανά την επικράτεια προχώρησαν ήδη στην παραγωγή πειθόμενοι από τις εγγυήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Στέργιου Πιτσιόρλα” και ότι “οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί υπέγραψαν συμβάσεις προμηθείας των καρπών και ανέλαβαν το κόστος παραγωγής”, ενώ υπογραμμίζεται ότι με τη διάσωση της φετινής παραγωγής “εξασφαλίζεται η καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων (της συνδεδεμένης ενίσχυσης), με άμεσο όφελος τόσο για το ελληνικό δημόσιο αλλά και εν γένει την ελληνική οικονομία, αφού θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, την βιωσιμότητα των καλλιεργητών και βεβαίως την αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα σε περιοχές ιδιαιτέρως χειμαζόμενες την τελευταία δεκαετία”.

Όπως, όμως, έγινε επίσης γνωστό σήμερα από τη διοίκηση της Royal Sugar (εταιρεία εμπορίας ζάχαρης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάσες και στον Ασπρόπυργο και αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τόσο της British Sugar, όσο και της ολλανδικής Suiker Unie), την περασμένη Πέμπτη (19 Σεπτεμβρίου) είχε επιτευχθεί συμφωνία (σ,σ, προφορική) σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας, μεταξύ του αρμοδίου υφυπουργού κ.Παπαθανάση, στελεχών της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, της διοίκησης της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ. είναι η Τράπεζα που προέκυψε από τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Σερρών και Πιερίας) και της διοίκησης της Royal Sugar πάνω σε σχέδιο που προέβλεπε την ανάληψη της διαχείρισης του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ από την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα το μισθώσει στη Royas Sugar, προκειμένου να διασωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή και να διασφαλιστεί η λειτουργία του εργοστασίου.

Η διοίκηση της Royal Sugar υποστηρίζει ωστόσο ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να γίνουν άμεσες κινήσεις και από την πλευρά της μέχρι τη Δευτέρα είχε υλοποιήσει όσα της είχαν ζητηθεί, η διοίκηση της ΕΒΖ (σ.σ. η οποία σημειωτέον δεν είχε προσκληθεί στην εν λόγω σύσκεψη από την Κυβέρνηση) δεν της επιτρέπει να προβεί στον προφανώς αυτονόητο έλεγχο-επιθεώρηση του εργοστασίου, ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, του κόστους της απαραίτητης συντήρησης κ.ο.κ. Ωστόσο και η συντήρηση του εργοστασίου απαιτεί χρόνο και τα τεύτλα κινδυνεύουν πλέον άμεσα με καταστροφή στα χωράφια λόγω των βροχών και κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει η συγκόμισή τους.

Δεδομένου ότι αφενός η διοίκηση της ΕΒΖ δεν έχει αλλάξει παρά την αλλαγή της Κυβέρνησης και η είναι η ίδια διοίκηση που είχε σύμφωνα με πληροφορίες πολύ καλές σχέσεις με τον κ.Fecker, ο οποίος όμως υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον δύο φορές – σύμφωνα τουλάχιστον υποστηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς – δεν αποδείχθηκε αξιόπιστος συνομιλητής στο πρόσφατο παρελθόν, όταν έπρεπε να εμφανίσει τα ζητούμενα κεφάλαια για τη διάσωση της ΕΒΖ, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκβαση της υπόθεσης και οι σχετικές κυβερνητικές επιλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *