Thursday , 25 April 2024

Εγκαινιάστηκε η ψηφιακή 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε σήμερα την ψηφιακή 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εκφράζοντας τη βεβαιότητά της, ότι το κρίσιμο στοίχημα της εφετινής διοργάνωσης θα κερδηθεί και με την πίστη ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα συνεχίσει να αποτελεί έναν γόνιμο τόπο εμπειριών, αναζητήσεων και διαλόγου στα χρόνια που θα ‘ρθουν.

Όπως σημείωσε η κ. Σακελλαρόπουλου, εφέτος, η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας άλλαξε τη μορφή της διεθνούς έκθεσης, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα πλήξει τον δυναμισμό και τη ζωντάνια της. «Το υπόσχεται το πλούσιο διαδικτυακό πρόγραμμά της, βασισμένο στο όραμα και στον μόχθο των ανθρώπων που δούλεψαν γι’ αυτήν. Το υπόσχεται το πάθος με το οποίο εργάστηκαν για να υπερκεράσουν τις δυσκολίες και να μη ματαιώσουν μια εκδήλωση τόσο ανοιχτή, τόσο δημοκρατική και τόσο χρήσιμη, αλλά να την προσφέρουν στην κοινωνία σε ψηφιακή μορφή, σαν ένα δώρο πνευματικής ανάτασης και αισιοδοξίας» επεσήμανε.

Η πρώτη εκδήλωση, αμέσως μετά την έναρξη αφορά σε μια συζήτηση για την πολιτική βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε αυτήν.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, για πρώτη φορά εφέτος, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Η Θεσσαλονίκη, έδρα του θεσμού, δεν μπορεί παρά να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη 17η ΔΕΒΘ. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού,  θέλοντας να σταθεί στο πλευρό μιας πόλης που υποφέρει και αγωνιά, αφού βρίσκεται αυτή τη στιγμή μέσα στη δίνη της πανδημίας, αποφάσισε η τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης να πραγματοποιηθεί, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, σε ζωντανή σύνδεση και με όλες τις απαραίτητες και αυστηρές προφυλάξεις, μέσα και από τα δύο μας στούντιο, της Θεσσαλονίκης (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO) και της Αθήνας (στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού).

Για να μην τεθούν όμως ούτε οι προσκεκλημένοι ομιλητές ούτε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της διοργάνωσης σε κίνδυνο, αποφασίστηκε οι υπόλοιπες εκδηλώσεις να μεταδοθούν ζωντανά μόνο από το στούντιο της Αθήνας, ενώ οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το στούντιο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν, σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες, μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα.

Για ένα ολόκληρο δεκαήμερο (19-29 Νοεμβρίου 2020) οι φίλοι του βιβλίου, οι άνθρωποι του εκδοτικού κόσμου, αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά συμβαίνοντα θα έχουν τη δυνατότητα από την οθόνη του σπιτιού τους να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων και παράλληλων διοργανώσεων.

Πολυαναμενόμενη κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, παρά τον διαφορετικό φετινό της χαρακτήρα, έχει κατορθώσει να προσελκύσει και φέτος το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των ανθρώπων του βιβλίου.

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει:

  • 112 online εγγραφές στο site της διοργάνωσης: από τις οποίες 81 είναι εγγραφές εκδοτών και 31 είναι εγγραφές από φορείς (Ελλάδας και εξωτερικού)
  • 70 εκδηλώσεις (γενικό πρόγραμμα) σε στούντιο και 90 παράλληλες εκδηλώσεις από πλατφόρμες εκδοτών
  • 250-300 ομιλητές εκδηλώσεων (γενικού προγράμματος) σε στούντιο και 300 περίπου ομιλητές παράλληλων εκδηλώσεων εκδοτών-σύνολο περίπου 600.
  • από τους 250-300 ομιλητές εκδηλώσεων στούντιο, οι 30 είναι ξένοι
  • 3 εκδηλώσεις (παιδικό πρόγραμμα) σε στούντιο και 50 παράλληλες εκδηλώσεις από πλατφόρμες εκδοτών, από τις οποίες οι 6 είναι σε livestream και οι υπόλοιπες μαγνητοσκοπημένες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *