Monday , 15 July 2024

Εγκαινιάστηκε το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Δανειστική βιβλιοθήκη στον Κήπο των Γλυπτών

Εκατόν δέκα εκθετήρια – περίπτερα, 400 εκδοτικοί οίκοι, πάνω από 500 συγγραφείς και περισσότεροι από 40.000 τίτλοι βιβλίων «φιλοξενούνται» στο 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ (Δευτέρα 8 Ιουλίου) στη Νέα Παραλία. «Είναι το μεγαλύτερο και ομορφότερο βιβλιοπωλείο της Ευρώπης. Το ομορφότερο γιατί είναι στην πιο όμορφη παραλία της χώρας και το μεγαλύτερο γιατί έχει αναπτυχθεί σε μια μεγάλη έκθεση», επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στα επίσημα εγκαίνια του 43ου Φεστιβάλ.

Τα εγκαίνια
Τον αγιασμό τέλεσε ο παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βιβλίο ανοίγει το μυαλό μας, ανοίγει ο νους μας και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτά μυαλά και να πορευόμαστε προς το μέλλον. Μακάρι όλοι μας να ωφεληθούμε από την έκθεση βιβλίου», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος τόνισε ότι «πρώτα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Σύνδεσμο Εκδοτών και τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη γιατί κρατάει αυτό το φεστιβάλ ζωντανό, το κρατάει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και μας εξασφαλίζει κάθε χρόνο ένα ταξίδι στη μυθιστορία, στη φαντασία, στο όνειρο, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, την επιστήμη, την τέχνη, τον πολιτισμό».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
«Το ελπιδοφόρο μήνυμα που θα θέλαμε να φτάσει παντού, βλέποντας την εντυπωσιακή ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο Φεστιβάλ, είναι πως το βιβλίο που αγαπήσαμε, στη χάρτινη μορφή του, δεν πεθαίνει», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Μπορεί τα ψηφιακά βιβλία να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, να διευκολύνουν ίσως την καθημερινότητα πολλών, ωστόσο αδυνατούν να αντικαταστήσουν τη μαγεία, τη γοητεία ενός βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου, που απολαμβάνεις με την αίσθηση της αφής. Γιατί κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι ζωής. Ένα ταξίδι που σου επιτρέπει να καθορίσεις εσύ το μέλλον σου, αλλά και το μέλλον της κοινωνίας που ζούμε», πρόσθεσε ο κ. Αγγελούδης.

Δανειστική βιβλιοθήκη σε περίπτερo στη Νέα Παραλία
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενθάρρυνσης και καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, θα προχωρήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα στην αξιοποίηση ενός εκ των περιπτέρων στη Νέα Παραλία, στον Κήπο των Γλυπτών, με τη δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης. Εκεί οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα βιβλίο με θέα τη θάλασσα, το Θερμαϊκό, να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν ιδέες, σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Η ενίσχυση του οικοσυστήματος του βιβλίου είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην ίδια την πόλη», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης. Αναφερόμενος στην επιλογή να είναι αφιερωμένο το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα κυπριακά γράμματα και στην ποίηση, ο κ. Αγγελούδης τόνισε «θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπο του προέδρου Μπάμπη Μπαρμπουνάκη τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την απόφασή του να αφιερώσει τη φετινή διοργάνωση στα κυπριακά γράμματα και στην ποίηση, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την κυπριακή τραγωδία. Το νησί της Αφροδίτης έρχεται ακόμη πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη μέσα από την προβολή του λογοτεχνικού και ποιητικού έργου Κύπριων δημιουργών».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας
«Είναι το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ βιβλίου, στο ίδιο σημείο που γίνεται εδώ και 43 χρόνια στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Φέτος είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και στην ποίηση άλλωστε πρέπει να θυμόμαστε αυτή την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή στο νησί. Το σύνθημα είναι γνωστό. ’Δεν ξεχνώ’ και δεν πρέπει να ξεχνάμε μέχρι και σήμερα το τί έχει συμβεί σ’ αυτό το μαρτυρικό νησί», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

*Το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *