Sunday , 27 November 2022

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επενδύσεις 140 εκατ.ευρώ την πενταετία 2020-2024

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 140 εκατ.ευρώ θα υλοποιήσει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην πενταετία 2020-2024, σε συνέχεια επενδύσεων 90 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη πενταετία, επεκτείνοντας περαιτέρω το δίκτυό της σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και κατασκευάζοντας επίσης συνολικά επτά νέους σταθμούς συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), εκ των οποίων οι πέντε στη Θεσσαλία και οι δύο στη Θεσσαλονίκη (Λητή και Σταυρός), όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ.Λεωνίδας Μπακούρας σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη σήμερα παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Από το 2000 και μέχρι το τέλος του 2019, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει επενδύσει συνολικά περίπου 570 εκατ. ευρώ για κατασκευή δικτύων και υποδομών στην περιοχή ευθύνης της και εκτιμά ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια πάνω από 2 δισ. κυβικά, σε σχέση με το το 2019. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όταν ολοκληρωθεί και το νέο πρόγραμμα, τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια της εταιρείας θα φτάσουν στα 710 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, με το δίκτυο φυσικού αερίου συνδέονται ολοένα και περισσότεροι εμπορικοί καταναλωτές και βιομηχανίες -πλέον πρόσφατα παραδείγματα αυτά της «ΜΕΒΓΑΛ» και της «Σουρωτής» κι επίκειται η γαλακτοβιομηχανία «Τυράς» στη Θεσσαλία.

Τα 49 από τα 140 εκατ. ευρώ τ5ων επενδύσεων για την επόμενη πενταετία θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπακούρας επισήμανε ότι, η Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ) θα επεκτείνει το δίκτυό της πάνω από 400 χιλιόμετρα. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν συνολικά επτά σταθμοί συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), εκ των οποίων οι πέντε στη Θεσσαλία και οι δύο στη Θεσσαλονίκη (Λητή και Σταυρός). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει ακόμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και τη δημιουργία υποδομής για τη σύνδεση περισσότερων βιομηχανιών στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Αύξηση ανταγωνιστικότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Απαντώντας σε ερώτημα σε σχέση με το πόσο φθηνότερο μπορεί να είναι το φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες ή τις εμπορικές επιχειρήσεις, ο κ. Μπακούρας επισήμανε: “Το 2015 το τέλος διανομής φυσικού αερίου ήταν στα 4 ευρώ/μεγαβάτ (MW) και σήμερα έχει μειωθεί στο 1,5 ευρώ/MW και αναμένεται να μειωθεί περισσότερο το 2020. ‘Ενας φούρνος, πχ., μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του κόστος στο μισό απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσε πετρέλαιο. Αν έκαιγε 10.000 λίτρα πετρελαίου, τώρα θα καίει 10.000 κυβικά αερίου και αντί για 12.000 ευρώ θα πληρώνει 6.500 ευρώ για την ίδια παραγωγή ψωμιού. Άρα, τα χρήματα αυτά που περισσεύουν, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αλλού, για επενδύσεις, αντί για το κόστος της ενέργειας”.

Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα για το 2020-2024, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που ήδη καλύπτει τους 13 από τους 14 μητροπολιτικούς δήμους της Θεσσαλονίκης (εκτός του δήμου Βόλβης προς το παρόν) θα επεκταθεί σε οικισμούς όπως: Καρδία, Χαλάστρα, Κύμινα, Άγιος Αθανάσιος, Πεντάλοφος, Νεοχωρούδα, Μάλγαρα και Σταυρός. Ο κ. Μπακούρας σημείωσε, τέλος, ότι με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα δεν αναπτύσσεται μόνο η εταιρεία, αλλά συνολικά η περιοχή, αφού “δίνουμε δουλειά σε περισσότερους από 3000 ανθρώπους”.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Καράογλου αφού επισήμανε ότι στα 20 χρόνια της παρουσίας της στην περιοχή η ΕΔΑ ΘΕΣΣ «μιλάει με έργα», υπενθύμισε ότι το 2019 διανεμήθηκε μέρισμα ύψους 20 εκατ. ευρώ στους μετόχους της (ΔΕΠΑ και ΕΝΙ), πρόσθεσε, ότι το 2019 η εταιρεία πραγματοποίησε ρεκόρ συνδέσεων και το 2020 αναμένεται να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, ενώ ζήτησε την ένταξη στον σχεδιασμό της τής επέκταση και στους ορεινούς οικισμούς της Επαρχίας Λαγκαδά.

Ο κ. Καϊτεζίδης εξήρε το επίπεδο της συνεργασίας με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και την ταχύτητα κάλυψης περιοχών όπως το Φίλυρο και ο Χορτιάτης, ενώ πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο προκαλεί ολοένα περισσότερο το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως γίνεται σαφές και από τα πολλά αιτήματα για σύνδεση στην περιοχή αρμοδιότητάς του. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την απευθείας χρηματοδότηση των δήμων από τα κέρδη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Τέλος, η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Κατερίνα Στάχταρη, επισήμανε την έμφαση που δίδει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προφύλαξη του προσωπικού της και όσων έρχονται σε επαφή με αυτό από τον κοωνοϊό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *