Του Γ.Κατσιάνη
Συνεπής στην υπόσχεση της να επισκεφτεί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη, αποδείχθηκε η Ζωή Ράπτη.
Δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση της με τον αντιπρόεδρο του ΕΚΕΤΑ και διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), Ευάγγελο Μπεκιάρη, η υφυπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είδε από κοντά το σημαντικό έργο που επιτελεί ένα από τα 11 κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, με ετήσια έσοδα 55 εκατομμύρια ευρώ και συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις της αγοράς, όπως η BP, ARAMCO, KLEEMANN, SAMSUNG, SUN LIGHT αλλά και μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου.
Κατά την επίσκεψη της στο FabLab, η κα Ράπτη γνώρισε το τετράποδο ρομπότ της Boston Dynamics, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Ζωντανού Εργαστηρίου Διαχείρισης Δεδομένων και Υπηρεσιών που παρέχει online πληροφόρηση για την κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία) αλλά και για τον δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου.
Στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), η υφυπουργός Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τις δράσεις σχετικά με την προηγμένη έρευνα στις βιοεπιστήμες, τη σύγχρονη διαγνωστική και την αξιοποίηση βιοδεδομένων τόσο για ερευνητικούς σκοπούς όσο και για την προαγωγή των υπηρεσιών υγείας ενώ επισκέφθηκε και την κτιριακή εγκατάσταση Ενεργώ, Υποδομή Έρευνας και Εφαρμογής Βιώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την υποδομή δυναμόμετρου οχήματος βαρέος τύπου.
Η επίσκεψη της κ. Ράπτη στο ΕΚΕΤΑ ολοκληρώθηκε με την μετάβαση στο εργαστήριο μεγάλου Ύψους του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), όπου η υφυπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε για τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας με τεχνολογίες υδρογόνου, δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και τα υλικά που συμβάλλουν σε αυτές τις τεχνολογίες.
“Ως υφυπουργός Ανάπτυξης θα συνεχίσω να είμαι αρωγός των προσπαθειών του Κέντρου να παραμείνει στην κορυφή του πανευρωπαϊκού χώρου έρευνας και καινοτομίας για να ενδυναμωθεί η μεταφορά της τεχνολογίας στην καινοτομία και την πραγματική οικονομία επ´ ωφέλεια της κοινωνίας μας», δήλωσε η κ. Ράπτη.