Friday , 29 March 2024

ΕΚΘ: αιχμές προς Περιφέρεια και Κυβέρνηση για τη λειτουργία υποκαταστημάτων μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών σε Κατερίνη και Πρέβεζα κάθε Κυριακή.

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων σε Πρέβεζα και Κατερίνη όλες τις Κυριακές το χρόνο ζητά από την εταιρεία Jumbo το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης τόνισε ότι το ΕΚΘ σέβεται το Σύνταγμα και το ίδιο απαιτεί και από τους άλλους, δηλαδή να σέβονται το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων στην Κυριακάτικη αργία.

Δυστυχώς, όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια η κυριακάτικη αργία ακυρώθηκε στο όνομα της τόνωσης της επιχειρηματικότητας. “Ακόμη όμως και αυτές οι οκτώ Κυριακές μέσα στο χρόνο, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2017. Τώρα ήρθε μια πολύ μεγάλη εταιρεία με πάρα πολλά κέρδη, που θέλει στα δύο της καταστήματα σε Πρέβεζα και Κατερίνη να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές. Αυτό φέρνει μια ανισορροπία στον κοινωνικό βίο κάθε οικογένειας κάθε εργαζόμενου. Είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα που όχι απλά καταπατείται, αλλά ουσιαστικά καταστρέφεται. Εξουδετερώνεται τελείως” επεσήμανε ο κ. Κυπριανίδης.

Το ΕΚΘ ζητά από την εν λόγω εταιρεία να σεβαστεί το Σύνταγμα και να ανακαλέσει την απόφασή της αλλά και από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη να παρέμβει βάσει του νόμου και του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, εξέφρασε την απορία του αφήνοντας αιχμές και στις αρμόδες περιφερειακές ενότητες για το πώς είναι δυνατόν αυτά τα καταστήματα να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις των αρμόδιων Περιφερειών, όπως προβλέπεται και για τις οκτώ Κυριακές και κάλεσε την Κυβέρνηση να εξετάσει το ζήτημα. Εξέφρασε δε, την ελπίδα, ότι και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δε θα μείνει άπραγο αλλά θα εφαρμόσει τους αναγκαίους ελέγχους στα συγκεκριμένα καταστήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *