Friday , 29 March 2024

ΕΚΘ: “Την υγειονομική κρίση δε θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Αντισυνταγματικό το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου”

Σοφία Ξανθοπούλου

Σημαντικές αλλαγές έρχονται σχετικά με τις υπερωρίες στο νέο εργασιακό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που θα κατατεθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή εντός του Οκτωβρίου, oι υπερωρίες πλέον δεν θα πληρώνονται επιπλέον και θα δίνεται ρεπό ή έξτρα άδεια σε όσους εργάζονται παραπάνω.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί διάταξη για το «ψηφιακό ωράριο» και το νέο σύστημα «Εργάνη ΙΙ». Οι εργοδότες θα δηλώνουν πλέον ψηφιακά τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.

Μέσω της κάρτας θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Την αντίθεσή του με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εκφράζει με δηλώσεις του στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης. “Το νομοσχέδιο αυτό καταλύει κάθε εργασιακό κεκτημένο. Με τη μη αμοιβή της υπερωρίας αλλά την παροχή ρεπό ή άδειας ή ανταπόδοσης σε είδος παραβιάζεται η εργασιακή νομοθεσία που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Την υγειονομική κρίση και ό,τι φέρνει μαζί της δε θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι” ανέφερε ο κ. Κυπριανίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *