Wednesday , 24 April 2024

Εκλογές: Ποιοί έχουν δικαίωμα ψήφου – Από ποια ηλικία

Στις 21 Μαΐου έχουν οριστεί οι εθνικές εκλογές. Οι εκλογές προκηρύσσονται με Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Πραγματοποιούνται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την έκδοση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή πριν συμπληρωθούν οι τριάντα (30) ημέρες από την έκδοση του Διατάγματος. Την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος ξεκινά η προεκλογική περίοδος και τότε αρχίζουν να «τρέχουν» οι περισσότερες προθεσμίες για τις διάφορες διαδικαστικές εκλογικές ενέργειες και υποχρεώσεις.

Δικαίωμα ψήφου

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους δηλαδή ψηφίζουν όσοι γεννήθηκαν μέχρι 31/12/2006, με την προϋπόθεση ότι:
1) έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους
Τους εκλογικούς καταλόγους καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών με βάση τα στοιχεία των δήμων, δεν χρειάζεται δηλαδή κάποια ενέργεια από μέρους του ψηφοφόρου. Οι νέοι ψηφοφόροι, αυτοί που αποκτούν για πρώτη φορά το εκλογικό δικαίωμα το 2023 (17χρονοι) εντάσσονται στους εκλογικούς καταλόγους από 1η Ιανουαρίου. Επομένως, θα φανούν στους καταλόγους με την Α’ αναθεώρηση του έτους, που ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023
2) δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν»
-Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
-Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Έχει σημασία, και όσοι ψηφίζουν πρώτη φορά, αλλά και όλοι οι ψηφοφόροι να ελέγξουν έγκαιρα την εγγραφή τους και πού ψηφίζουν (στο «Μάθε Πού Ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/).

Πού ψηφίζουμε
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Ψήφος κάτω των 18 χρόνων στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη μέχρι στιγμής μόνο η Αυστρία (το πρώτο κράτος μέλος) ακολουθούμενη από τη Μάλτα και το Βέλγιο παραχωρούν σε νέους ηλικίας 16 και 17 ετών το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Αυστρία και η Ελλάδα (για τα άτομα ηλικίας 17 ετών) το πράττουν στις εθνικές εκλογές. Οι εκλογές σε διαφορετικά επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό) ακολουθούν διαφορετικούς εκλογικούς κανόνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *