Friday , 29 March 2024

Εκλογές 2023: «Άρωμα» της δεκαετίας του ‘80 στα έδρανα της Βουλής

Από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, 21 Μαΐου, προέκυψε μία νέα Βουλή, η οποία αναμένεται να έχει σύντομη θητεία, καθώς όπως όλα δείχνουν, θα διενεργηθούν εκ νέου εκλογές. Η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου ενώ την επομένη, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, η Βουλή θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές. Αυτές θα διεξαχθούν -κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιουνίου -με λίστα και χωρίς σταυροδοσία. Βέβαια, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, καθώς οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει μπόνους έως και 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Το νέο «αίμα» της Βουλής
Πάντως σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα το νέο «αίμα» που έχει ανανεώσει το βουλευτικό σώμα των 300 ανήκει στη δεκαετία του 1980. Και για του λόγου το αληθές οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές των πολιτικών κομμάτων που καταλαμβάνουν μια θέση στη Βουλή είναι:
Στη ΝΔ
Ο Βασίλειος (Λάκης) Βασιλειάδης που εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Πέλλα. Ο κ. Βασιλειάδης είναι ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής της «γαλάζιας» παράταξης αφού είναι 38 χρόνων, γεννημένος στις 10 Απριλίου του 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο ΑΠΘ και Νομική στο Πανεπιστήμιο της Neapolis. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2019. Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (από το 2014 έως και σήμερα).

Στο ΠΑΣΟΚ
Μόλις 36 χρόνων είναι ο κ. Αθανάσιος Γλαβίνας, ο οποίος εκλέχτηκε στη Β΄εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και με το ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε το 1987 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης με καταγωγή από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, του δήμου Λαγκαδά, από την μεριά του πατέρα του, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Γλαβίνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων της Νομικής Κομοτηνής, στο Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Κομοτηνής. Από τον Ιανουάριο του 2022, με απόφαση του προέδρου του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη ανέλαβε τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής. Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Κομοτηνής.

Στο ΣΥΡΙΖΑ
Δύο είναι οι συνομήλικοι βουλευτές που εκλέχτηκαν στην παράταξη του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Ψυχογιός ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1983 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Είναι πολιτικός, δικηγόρος και εκλέχτηκε βουλευτής στην Κορινθία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Επίσης την ίδια χρονιά, το 1983, γεννήθηκε στο Αγρίνιο ο Μίλτος Ζαμπάρας με καταγωγή από τη Ναυπακτία. Την περασμένη Κυριακή εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε διδακτορικό επίπεδο και αναγορεύτηκε διδάκτορας (PhD) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει σπουδάσει Περιβαλλοντικές Επιστήμες και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στις “Τεχνολογίες Αειφορικής διαχείρισης”. Είναι μεταδιδακτορικός Ερευνητής (Postdoctoral Fellow) στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ).

Στην Ελληνική Λύση
Στην Β΄εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με την Ελληνική Λύση εκλέχτηκε ο 36χρονος επιχειρηματίας Συμεών Κουπελόγλου ο οποίος έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τα κοινά. Το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον υπερκομματικό συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Μεγάλωσε στη δυτική Θεσσαλονίκη. Από νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται στον τομέα της εστίασης και σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα. Σήμερα λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες παρασκευαστικές μονάδες πάγου της Βόρειας Ελλάδας και είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές των καταστημάτων εστίασης της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *