Friday , 19 April 2024

Εκλογές 2023: Πώς και πού ψηφίζουμε στις δεύτερες εκλογές – Τί αλλάζει

Οι δεύτερες εκλογές 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με λίστα και όλα τα κόμματα. Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακή 21 Μαΐου διενεργήθηκε με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα χαρίσει στο πρώτο κόμμα το λεγόμενο «μπόνους» των 40 εδρών, προκειμένου να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι με την ενισχυμένη αναλογική, το πρώτο κόμμα προκειμένου να έχει αυτοδυναμία εδρών στη νέα Βουλή θα πρέπει να πετύχει ποσοστό που θα πλησιάσει το 38%. Εάν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί τότε ξεκινά δεύτερη διαδικασία διερευνητικών εντολών και στο… βάθος τρίτες εκλογές.

Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες
Στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση γίνονται όλες οι διαδικασίες από την αρχή. Δηλαδή, όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί-συνασπισμοί τους, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου προς έγκριση στον Άρειο Πάγο. Επίσης θα πρέπει να κατατεθούν και πάλι τα προγράμματα των κομμάτων. Αυτό σημαίνει πως δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν στην πρώτη αναμέτρηση.
Την ημέρα των εκλογών στα εκλογικά κέντρα -μέσα στα παραβάν- δεν θα υπάρχει στυλό. Πλέον οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους. Η εκλογική διαδικασία θα προχωρήσει με την επιλογή του κόμματος προτίμησης. Σημειώνεται ότι στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων, που θα είναι υπό τη μορφή λίστας, η σειρά των ονομάτων, που θα εμφανίζεται, θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.

Πού ψηφίζουμε
Η διαδικασία και οι οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για τις δεύτερες εκλογές δεν διαφοροποιούνται από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν οι πολίτες για τις εκλογές 2023 μπορούν να το μάθουν μέσω της υπηρεσίας του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις». Με λίγα μόλις «βήματα» οι εκλογείς μπορούν να συμπληρώσουν στη φόρμα τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα το «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», και προαιρετικά το «Όνομα Μητέρας». Για όσους γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό μπορούν να πληκτρολογήσουν απευθείας εκείνον, προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν. Στην περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία είναι σωστά, αμέσως εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα πλήρη στοιχεία: O ειδικός εκλογικός αριθμός, το πλήρες ονοματεπώνυμό, το όνομα πατρός και το όνομα μητρός πλήρες, ο αριθμός δημοτολογίου, ο κωδικός του εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό διαμέρισμα, η δημοτική ενότητα, ο δήμος που είστε εγγεγραμμένοι, η περιφερειακή ενότητα, η περιφέρεια και ο νομός. Αναγράφεται, επίσης, το σχολείο που ψηφίζει ο καθένας και η αίθουσα (αριθμός εκλογικού κέντρου).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *