Saturday , 20 April 2024

Εκλογές 2023- Debate: Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους… ξεδίπλωσαν την πολιτική τους

Μέσα σε τρεις ώρες των οι έξι πολιτικοί μονομάχοι που συμμετείχαν στο debate ξεδίπλωσαν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα, θέτοντας τα διλήμματα και αναπτύσσοντας την πολιτική της επόμενης ημέρας. Δεν έλειψαν και τα… βέλη που εκτοξεύτηκαν, με τους πολιτικούς αρχηγούς να επιχειρούν να… στριμώξουν τους αντιπάλους τους στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Η οικονομία, τα εθνικά θέματα, η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και το μετεκλογικό τοπίο ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί – δέκα μέρες πριν από τις κάλπες- «στόχευσαν» από τη μία να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και από την άλλη να… μιλήσουν στο κοινό των αναποφάσιστων.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Για ενδεχόμενη επέκταση του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο αλλά και για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Απάντησε σε ερωτήσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων, έδωσε έμφαση στις κινήσεις που έχουν γίνει στα εθνικά θέματα και εστίασε μεταξύ άλλων στην οικονομία και στην υγεία. Έθεσε το δίλημμα αν «θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε αλλαγή για την αντιμετώπιση «της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς και της αδικίας». Διαβεβαίωσε ότι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα αυξήσει τους μισθούς, θα μειώσει τις τιμές, θα ρυθμίσει τα χρέη και θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος. «Αν δεν αποφασίσουμε μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη» συμπλήρωσε.

Νίνος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή τη δημόσια παραδοχή του στο debate ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία», ενώ ζήτησε να πάνε στη φυλακή όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των κρατικών παρακολουθήσεων. «Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα» είπε, ενώ τόνισε ότι «στόχος μας είναι η σταθερότητα και όχι η παρακμή και η στασιμότητα».

Δημήτρης Κουτσούμπας
«Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού» ανέφερε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Κυριάκος Βελόπουλος
Για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος όσον αφορά το θέμα της οικονομίας. «Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια δυσκολία. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη» τόνισε. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου», ανέφερε για τα εθνικά θέματα.

Γιάνης Βαρουφάκης:
Στην ενότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση, για τη θέση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, όσον αφορά το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου». Επανέλαβε ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Και υπογράμμισε τη θέση του κόμματός του κατά της υποχρεωτικής στράτευσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *