Thursday , 28 March 2024

Εκσυγχρονισμός του φωτισμού στο ιστορικό κέντρο της Θεσ/νίκης

Σε εκσυγχρονισμό του φωτισμού σε οδούς του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου «Εκσυγχρονισμός Φωτισμού και Αναβάθμιση Ενεργειακής Απόδοσης σε οδούς του Ιστορικού Κέντρου με παλαιωμένο Δίκτυο Φωτισμού».

Το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού και Φωτεινής Σηματοδότησης της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων, αρμόδιο για την εκτέλεση του έργου, έχοντας λάβει υπόψη την αναγκαιότητα αναβάθμισης του αστικού εξοπλισμού, τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης και διαβίωσης, την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας προς όφελος των δημοτών.

 Η μελέτη για την εκτέλεση του έργου κατασκευής νέας υποδομής ηλεκτροφωτισμού περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή στην οποία η ΔΕΗ έχει αφαιρέσει τα εναέρια δίκτυά της σταδιακά, από το 2009 έως σήμερα (από την οδό Στουρνάρα έως την Σοφοκλέους και στη ζώνη μεταξύ των οδών Ολυμπιάδος και Αγ. Δημητρίου).

Οι οδοί των παραπάνω περιοχών είναι κατά  κύριο λόγο στενές και με μικρό πλάτος πεζοδρομίων, ενώ όταν η ΔΕΗ υπογείωσε το δίκτυό της, η Υπηρεσία κάλυψε τις ανάγκες φωτισμού με προσωρινό δίκτυο και με την τοποθέτηση περιορισμένου αριθμού επίτοιχων φωτιστικών.

Η μελέτη προβλέπει την εγκατάσταση νέου υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με μεταλλικούς ιστούς, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ στις οδούς με στενά πεζοδρόμια θα εγκατασταθούν επίτοιχα ή αναρτημένα -σε συρματόσχοινο- φωτιστικά σώματα.

Παράλληλα, προβλέπεται η εγκατάσταση συνολικά 200 φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής (Led), μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης, που αποσκοπεί σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του 2019 του Δήμου και η δαπάνη καλύπτεται από τα Ανταποδοτικά Τέλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *