Saturday , 20 April 2024

ΕΚΤ: Εξετάζει μείωση επιτοκίων και αγορά ομολόγων

Μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου, η στήριξη θα περιλαμβάνει τη μειώση των επιτοκίων, την αγορά ομολόγων, την αλλαγή στις προβλέψεις για τα επιτόκια και τη στήριξη τραπεζών με τη μερική ανακούφισή τους από τα αρνητικά επιτόκια.

Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να επιβραδύνονται τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι  προσανατολίζεται για την παροχή περαιτέρω στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών τον Σεπτέμβριο.

 «Εκφράσθηκε η άποψη ότι οι διάφορες επιλογές πρέπει να ειδωθούν ως πακέτο, δηλαδή ως ένας συνδυασμός μέσων με σημαντική συμπληρωματικότητα και συνέργειες», αναφέρει η ΕΚΤ.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πακέτο – όπως ο συνδυασμός μειώσεων επιτοκίων και αγορών στοιχείων ενεργητικού – είναι πιο αποτελεσματικό από μία διαδοχική λήψη μεμονωμένων μέτρων», προσθέτει.

Ένα κλιμακωτό επιτόκιο (για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ) μπορεί να είναι το πιο αμφιλεγόμενο μεταξύ των εξεταζόμενων μέτρων, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εμφανίζονται διχασμένα στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, όπως επίσης και για τον επανακαθορισμό του του στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό κάτω από το 2%.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντράγκι θα παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ στο τέλος Οκτωβρίου και συνεπώς έχει στη διάθεσή του δύο ακόμη συνεδριάσεις για να προωθήσει τα όποια μέτρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *