ΕΚΤ: Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ (χαρτονομισμάτων) μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο...

ΕΚΤ: Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ (χαρτονομισμάτων) μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2019

294
SHARE

Περίπου 251.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή κατεγράφη μείωση κατά 4,2% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και κατά 16,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αναλυτικότερα:

  • 251.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2019.
  • Πάνω από 80% των πλαστών ήταν τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ.
  • Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο και ασφαλές μέσο πληρωμών.
  • Η γνησιότητα όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ επαληθεύεται με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία».

Η πιθανότητα να λάβει κάποιος πλαστό τραπεζογραμμάτιο ευρώ είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την πρώτη εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Το 2018 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορίαα αυξήθηκαν κατά περίπου 5,6% και 5,2% αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

LEAVE A REPLY