Ελεύθερη είναι από την 1η Ιανουαρίου 2025 η διέλευση οχημάτων και φορτηγών από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών, καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν επίσημα στη ζώνη Σένγκεν, διαμορφώνοντας νέα πραγματικότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στη ζώνη Σένγκεν ανοίγει νέους ορίζοντες για την περιοχή, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα, την τουριστική κίνηση, την οικονομία και τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Οι δύο χώρες αναμένεται ότι θα ωφεληθούν οικονομικά από την ένταξη και ότι το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.
Τέλος στις… ουρές και στην ταλαιπωρία στον Προμαχώνα
Με την αλλαγή του χρόνου αστυνομικοί από την Ελλάδα και από τη Βουλγαρία αντάλλαξαν ευχές και προχώρησαν στο άνοιγμα των συνόρων, καταργώντας τους ελέγχους διαβατηρίων. Στη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε μεγάλη γιορτή με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου. Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό στη διάβαση κοντά στη βουλγαρική συνοριακή πόλη Ρούσε στα πρώτα λεπτά του 2025, καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Ατάνας Ιλκόφ και Καταλίν Πρεντόιου πέρασαν συμβολικά την τελευταία κλειστή μπάρα στα σύνορα των δύο χωρών στη μεθοριακή διάβαση της Γέφυρας του Δούναβη, στο Ρούσε-Γκιουργκίου. «Από την Ελλάδα στο νότο μέχρι τη Φινλανδία στον Βορρά και μέχρι την Πορτογαλία στη Δύση – μπορεί κανείς να ταξιδέψει ελεύθερα» χωρίς συνοριακούς ελέγχους, είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Γκλάβτσεφ. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για το διεθνές εμπόριο και η κυκλοφοριακή συμφόρηση ήταν μέχρι στιγμής συχνό φαινόμενο. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Γκλάβτσεφ, μιλώντας από την Κουλάτα, στα σύνορα με την Ελλάδα στον Προμαχώνα, όπου βρέθηκε μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης, για να σηματοδοτήσει την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA).
Αναμένεται ν’ αυξηθεί η τουριστική κίνηση
Ρουμάνοι και Βούλγαροι μπορούν να ταξιδεύουν πλέον ελεύθερα στις 29 χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα), που βρίσκονται ήδη υπό τη «σκέπη» της ζώνης Σένγκεν και η οποία εξασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση σε περισσότερους από 450 εκατ. πολίτες. Η ελεύθερη διέλευση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στη χώρα μας και στη διακίνηση εμπορευμάτων. Ήδη πολλοί Βούλγαροι επισκέπτονται τα σύνορα για να περάσουν συμβολικά στη νέα εποχή, ενώ το 2024 καταγράφηκαν 8,6 εκατομμύρια διελεύσεις από τον Προμαχώνα. Οι προοπτικές για περαιτέρω αύξηση είναι υψηλές, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να προτιμούν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ενώ πολλοί κάτοικοί τους έχουν αγοράσει ακίνητα σε περιοχές όπως ο Στρυμονικός κόλπος, η Καβάλα και η Χαλκιδική.
17 επίσημες συνοριακές διελεύσεις
Οι ταξιδιώτες με αυτοκίνητο και τρένο μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας δε χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν έγγραφα στις 17 επίσημες συνοριακές διελεύσεις. Επίσης δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι στα προηγούμενα έξι συνοριακά περάσματα στα βουλγαροελληνικά σύνορα. Στο χώρο Σένγκεν σήμερα είναι ενταγμένες οι 25 από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., καθώς και οι συνδεδεμένοι γείτονές τους, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Η πλήρης ένταξη της Ρουμανίας (19 εκατ. κάτοικοι) και της Βουλγαρίας (6,5 εκατ.) κατέστη δυνατή αφού η Αυστρία ήρε το βέτο της. Η Βιέννη είχε αρχικά δεχτεί, την περασμένη άνοιξη, την εν μέρει ένταξη των δύο χωρών και στη συνέχεια κατάρτισε έναν «οδικό χάρτη» για την πλήρη ένταξή τους.