Monday , 15 July 2024

Ελλάδα: Μέσα σε 10 μέρες δέκα αλλοδαποί τουρίστες εξαφανίστηκαν εκ των οποίων οι 6 έχασαν τη ζωή τους

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Ελλάδας από τις ασυνήθιστα πολλές περιπτώσεις εξαφανίσεων τουριστών. Μέσα σε 10 ημέρες, τον Ιούνιο, χάθηκαν δέκα τουρίστες – πεζοπόροι εκ των οποίων οι έξι βρέθηκαν νεκροί.

Γιατί… χάνονται
Οι πεζοπόροι τουρίστες χάνονται φέτος στην ελληνική ύπαιθρο εξαιτίας του συνδυασμού των πολύ υψηλών θερμοκρασιών (που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τους 43-44 βαθμούς Κελσίου), της απώλειας του προσανατολισμού, της άγνοιας του ανάγλυφου της περιοχής, αλλά και της μη χρήσης κατάλληλου εξοπλισμού για πεζοπορία. Όπως επισημαίνει επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, «οι τουρίστες, που συχνά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους, ‘φεύγουν από το μονοπάτι’ για να δουν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται». Οι τοπικοί φορείς των περιοχών αναφέρουν ότι «θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα, οικονομικά και τεχνολογικά, οι σύλλογοι πεζοπορίας σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς ξέρουν τα μονοπάτια και άρα μπορούν να προληφθούν αρκετοί κίνδυνοι».

Τα περιστατικά των εξαφανίσεων
Όλα τα περιστατικά φέτος έχουν συμβεί σε νησιά, στη Σύμη, στη Σάμο, στο Μαθράκι, στην Αμοργό, στη Σίκινο, στην Κρήτη κι ένα τελευταίο στη Βυτίνα Αρκαδίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τουρίστες χάθηκαν ενώ ήταν πεζοί. Στην πλειονότητά τους είχαν επιλέξει να κάνουν πεζοπορία υπό ακατάλληλες και επικίνδυνες – όπως αποδείχθηκε – συνθήκες. Επρόκειτο για διαδρομές μεγάλες, ενώ η θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή και στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, οι πεζοπόροι ήταν μόνοι τους. Όλα άρχισαν από την κινητοποίηση για την ανεύρεση του Βρετανού παρουσιαστή.
-5 Ιουνίου: Πρώτα ήρθε στις 5 Ιουνίου η εξαφάνιση του Βρετανού παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη. Ο 67χρονος είχε πάει για πεζοπορία και βρέθηκε νεκρός ύστερα από τέσσερις μέρες, στις 9 Ιουνίου, κοντά σε φράχτη σε βραχώδη περιοχή της Αγίας Μαρίνας, εκεί όπου είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες.
– 5 Ιουνίου: Την ίδια μέρα χάνει τη ζωή της η 70χρονη πεζοπόρος στο φαράγγι Χοχλιακιών στη Σητεία: Η γυναίκα είπε πως αισθάνεται ζάλη και κατέρρευσε.
-9 Ιουνίου: Στη συνέχεια, στις 9 Ιουνίου εξαφανίστηκε ένας 74χρονος Ολλανδός τουρίστας στη Σάμο, ο οποίος είχε πάει για πεζοπορία ανάμεσα στις περιοχές Λιμνιώνας και Κλήμα, νοτιοδυτικά του νησιού. Δυστυχώς, εντοπίστηκε νεκρός έξι μέρες μετά, από μέλη της Ομάδας Ίκαρος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.
-11 Ιουνίου: Στην Αμοργό αγνοείται από τις 11 Ιουνίου 59χρονος Αμερικανός τουρίστας, ο οποίος φέρεται να ακολούθησε ένα μονοπάτι και στη συνέχεια να έχασε τον προσανατολισμό του. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, με βάση και το σήμα που εξέπεμψαν για τελευταία φορά τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχε μαζί του.
-11 Ιουνίου: Ένας 55χρονος Αμερικανός τουρίστας, που έκανε τις διακοπές του στο Μαθράκι, εξαφανίστηκε στις 11 Ιουνίου. Ο φίλος του ήταν αυτός που ειδοποίησε τις αρχές, καθώς είχε να τον δει δύο ημέρες. Δυστυχώς, ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός πέντε ημέρες μετά, σε παραλία κοντά στο παλιό λιμάνι, στη θέση Κόντρακας.
-13 Ιουνίου: Ένας 80χρονος τουρίστας από το Βέλγιο, ο οποίος είχε έρθει για διακοπές στο Λασίθι (Κρήτη), είχε πάει για πεζοπορία στις 13 Ιουνίου από το ξενοδοχείο της Χερσονήσου, όπου διέμενε με τη σύζυγό του, μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς. Η ώρα περνούσε και ο τουρίστας δεν είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του να καλεί την αστυνομία. Δυστυχώς, ο 80χρονος εντοπίστηκε νεκρός το απόγευμα της ίδιας ημέρας κοντά στον δρόμο που οδηγούσε στον αρχαιολογικό χώρο.
-14 Ιουνίου: Συναγερμός έχει σημάνει και στη Σίκινο, όπου αγνοούνται από τις 14 Ιουνίου δύο Γαλλίδες τουρίστριες, ηλικίας 64 και 73 ετών. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μονοπάτια του νησιού και σε αυτές συμμετέχουν πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικό κλιμάκιο από την Ίο, καθώς και ο δήμαρχος του νησιού Βασίλης Μαράκης αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι.
-14 Ιουνίου: Συναγερμός σήμανε στις 14 Ιουνίου για την εξαφάνιση δύο Ισραηλινών περιπατητών στη Βυτίνα Αρκαδίας, οι οποίοι είχαν πάει για πεζοπορία στο Μαίναλο. Εκεί έχασαν τον προσανατολισμό τους και κατευθύνθηκαν προς το Ζυγοβίτσι, αντί για το μονοπάτι που οδηγεί προς τη Βυτίνα. Ευτυχώς η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος καθώς οι δύο πεζοπόροι βρέθηκαν ασφαλείς το βράδυ της επόμενης ημέρας.

Τί συμβουλεύουν οι διασώστες
Με αφορμή όλα αυτά τα περιστατικά οι διασώστες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τις εξαφανίσεις τουριστών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν αφού πήγαν για πεζοπορία. Αναγκαία η καλύτερη σήμανση των μονοπατιών και η ενημέρωση των τουριστών για τους κινδύνους από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες», επισημαίνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *