Saturday , 14 June 2025

Ελλάδα: Πρωτιά στην υπέρογκη αρδευτική δαπάνη, ανησυχία για λειψυδρία – Στην 19η θέση παγκοσμίως η χώρα μας

Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση «κρατά» τα σκήπτρα, καθώς δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης ξεπερνώντας κατά πολύ άλλες μεσογειακές χώρες με παρόμοια κλιματικά χαρακτηριστικά.Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας. Όπως είπε στο thesseconomy.gr ο δρ. Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας «τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μειωμένες βροχοπτώσεις και περιορισμένες χιονοπτώσεις και γι’ αυτό υπάρχει η ανησυχία της λειψυδρίας στη χώρα μας. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο υπήρχε και παλαιότερα. Γενικότερα όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μειωμένες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να ανησυχούμε για τη μείωση του νερού στους υδροφόρους ταμιευτήρες, κυρίως τους υπόγειους».

Λιγοστεύουν οι ροές των υδάτων στη χώρα μας
Όπως διευκρίνισε ο μετεωρολόγος κ. Σιούτας «αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης της Κεντρικής, της Νότιας και της Νοτιοδυτικής Ευρώπης. Και η χώρα μας περιλαμβάνεται στις χώρες που υποφέρουν από προβλήματα ανομβρίας. Βλέπουμε στα ποτάμια σε μεγάλο ποσοστό να έχουν μειωθεί οι ροές. Αυτά είναι σοβαρά προβλήμτα και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη κι αν έχουνμε κάποιες βροχοπτώσεις όπως είχαμε αυτές τις ημέρες. Ωστόσο οι βροχές αυτές την άνοιξη και την καλοκαιρινή εποχή δεν συμβάλουν πάρα πολύ στο να εμπλουτιστούν οι υδροφόροι αποταμιευτήρες γιατί είναι χειμμαρικού τύπου, οι απορροές. Δηλαδή το αποτέλεσμα είναι να μην προλαβαίνει να απορροφηθεί το νερό, καθώς πέφτει ραγδαία. Δεν μένει το νερό στους φυσικούς ταμιευτήρες. Και δυστυχώς οι αντιφατικές καταστάσεις θα συνεχιστούν αυτή την εποχή, με άστατα φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών και καταρρακτωδών βροχών» υπογράμμισε ο κ. Σιούτας.

Σε… κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν οι δήμοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Προποντίδας στη Χαλκιδική λόγω της λειψυδρίας, ενώ γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί άμεσα λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου επικρατεί προβληματισμός ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου, ενώ ανησυχία εκφράζουν οι δήμαρχοι της περιοχής. Όπως αναφέρουν « υπάρχουν ήδη μελέτες για γεωτρήσεις, αλλά και για εργοστάσια αφαλάτωσης νερού, ωστόσο πολλά από αυτά δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Στο δήμο Προποντίδας βρίσκεται σε εξέλιξη η δοκιμαστική λειτουργία διυλιστηρίου καθαρισμού νερού από αρσενικό, κάτι το οποίο αναμένεται να δώσει λύση στην περιοχή, ωστόσο και αυτές οι υποδομές δεν επαρκούν».

Να ληφθούν μέτρα
Παρά τα… επικίνδυνα σημεία των καιρών ο μετεωρολόγος κ. Σιούτας συμβουλεύει ότι πρέπει να δημιουργηθούν «υποδομές με στόχους τη συλλογή και την αποθήκευση του νερού, αλλά να γίνει και προγραμματισμός και εξορθολογισμός της χρήσης του νερού. Γιατί γίνεται σπατάλη τόσο από τη γεωργία όσο κι από άλλους τομείς που χρημοποιούν μεγάλες ποσοότητες του νερού». Και υπογραμμίζει «απαραίτητα είναι τα έργα υποδομής όπως οι ταμιευτήρες για να μη χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες μπορούν να αποθηκεύονται σε τεχνητές λίμνες και τεχνητούς ταμιευτήρες και στη συνέχεια να χρησιμοποιούνται. Για όλα αυτά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε γιατί το μέλλον είναι μπροστά μας και το κλίμα μας που αλλάζει μας επιφυλάσει δύσκολες περιόδους για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν χρειάζεται ανησυχία απλά προετοιμασία», τονίζει ο δρ. μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *