Monday , 4 December 2023

Ελλάδα: Υποτονική η τουριστική κίνηση – Πτώση κατά 10%-20% σε Χαλκιδική και Πιερία σε σχέση με πέρσι – Δεν γεμίζουν τα καταλύματα, απογοήτευση στην αγορά

Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουνίου και ο ελληνικός τουρισμός, αν και διαγραφόταν με θετικές προσδοκίες για μια νέα τουριστική χρονιά – ρεκόρ τα «σύννεφα» των καιρικών συνθηκών αντανακλούν στην τουριστική κίνηση των ημερών και μετριάζουν τον ενθουσιασμό των ιθυνόντων. Όπως επιβεβαιώνει στο thesseconomy.gr ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης «η κίνηση όπως παρουσιάστηκε τους δύο τελευταίους μήνες δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο που τείνουμε να κινηθούμε προς το τελευταίο δεκαήμερό του είναι άκρως υποτονική και αυτό έχει να κάνει με πολλά χαρακτηριστικά».

Τα αίτια
Και ο κ. Χατζημανώλης διευκρινίζει «πρώτα απ’ όλα υπάρχει ένα γενικό οικονομικό πάγωμα. Υπάρχει γενική οικονομική δυσκαμψία στις κλασσικές αγορές είτε ευρωπαϊκές είτε βαλκανικές και αυτό προσδιόρισε όσον αφορά τη δική μας χώρα με λιγότερες αφίξεις. Ειδικά στο κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας αν αναζητήσουμε στατιστικά στοιχεία στη Χαλκιδική και στην Πιερία μιλώντας με τους ξενοδόχους θα δούμε ότι η πτώση στην τουριστική κίνηση είναι μεταξύ 10%-20% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είναι η πρώτη φορά φέτος που βλέπουμε bits bars να λειτουργούν από τον Ιούνιο και να μην έχουνε τις αντίστοιχες εισπράξεις όπως συμβαίνει και στα εστιατόρια. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που είναι πάρα πολλή σημαντική αρνητική τροχοπέδη και το τρίτο κομμάτι είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που πλέον γίνεται αντιληπτό στον κόσμο ότι ολοένα και αυξάνονται οι πολύ βροχεροί μήνες όπως ο Ιούνιος. Βέβαια σε κάποιες περιοχές αυτό αντικαθίσταται με έναν πολύ καλό εισπρακτικά Σεπτέμβρη και Οκτώβριο, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και λόγω της έναρξης των σχολείων και της νοοτροπίας που υφίσταται η επαγγελματική δραστηριότητα ρυθμίζεται περίπου σε 60 ημέρες. Επίσης στατιστικά υπάρχει μια πλήρης απαξία στο κομμάτι της οικονομίας του διαμοιρασμού δηλαδή στα αιρ μπι εν μπι και στα ιδιόκτητα διαμερίσματα τα οποία προφανώς έχουνε υπερκεράσει κατά πολύ τα χαρακτηριστικά της ξενοδοχείας οπότε ενώ παρουσιάζονται αφίξεις στο αεροδρόμιο δεν φαίνονται αυτές οι αφίξεις ούτε στα ξενοδοχεία ούτε στον επισιτισμό σε πολλή μεγάλη κλίμακα. Δεν τους βλέπουμε δηλαδή πουθενά παρά μόνο στα διαμερίσματά τους ψωνίζοντας από κάποιο σούπερ μάρκετ. Γενικά αυτή η εικόνα αν εξαιρέσουμε το Νότιο Αιγαίο και ειδικά το νησί της Ρόδου που κινείται ικανοποιητικά, τόσο στην Κω όσο και στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο έχουμε τα ίδια αρνητικά μηνύματα. Και οι Κυκλάδες επίσης έχουν τα ίδια προβλήματα», τονίζει ο κ. Στέφανος Χατζημανώλης.

Η τουριστική κίνηση των Ελλήνων
Όσον αφορά την τουριστική κίνηση των Ελλήνων «είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση. Εδώ όμως δεν θα προσδοκούσε κανείς κάτι διαφορετικό δεδομένου ότι η οικονομική δυσπραγία, οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, οι εξετάσεις των παιδιών, η αύξηση των καυσίμων και η απίστευτη αύξηση των ακτοπολοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων κάνουν απαγορευτική τη σκέψη των διακοπών», τονίζει ο κ. Χατζημανώλης. Και συμπληρώνει «σε αυτό ευθύνεται διαχρονικά η Πολιτεία η οποία δεν σκύβει στο τεράστιο πρόβλημα της συγκοινωνιακής απομόνωσης του κορμού της ηπειρωτικής Ελλάδας από την νησιωτική. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή από τη Θεσσαλονίκη για να πάει με αυτοκίνητο ένα ζευγάρι στη Χίο ή στη Μυτιλήνη πρέπει να δώσει συνολικά πήγαινε-έλα με το αυτοκίνητο 600 ευρώ σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Είναι ασύλληπτα ποσά αυτά. Και επίσης ένα ακόμη από τα τεράστια λάθη που γίνονται είναι ότι δεν ‘κουμπώνουν’ το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του κοινωνικού τουρισμού με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από τη Θεσσαλονίκη», υποστηρίζει ο κ. Χατζημανώλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *