Friday , 19 April 2024

Ελληνική η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης  

Του Γ. Κατσιάνη

Μετά την Ελλάδα, κατέκτησαν και την κορυφή της Ευρώπης.

Ο λόγος για τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Junior achievement 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης

Η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης ονομάζεται «Microgreens – Magicgreens».

Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2021, με έδρα το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και αποτελείται από 30 μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου, του 2ου Πειραματικού Λυκείου και του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Το καινοτόμο προϊόν που παράγουν οι μαθητές είναι ένας πλήρως αυτοματοποιημένος θάλαμος καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών. 

Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα πιο ακριβά μικρολαχανικά (microgreens) που μεγαλώνουν ταχύτατα έχουν 40 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν την επιλογή κορυφαίων σεφ. 

Τα φυτά μεγαλώνουν με τη βοήθεια ειδικού φωτός, με βάση το μπλε και το κόκκινο χρώμα που βοηθούν το φυτό να αναπτυχθεί και να βλαστήσει.

Παράλληλα, ειδικοί αισθητήρες ειδοποιούν αν υπάρχει αυξημένη υγρασία, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανεμιστηράκι του παλιού υπολογιστή με την ενέργεια που παίρνει από το τροφοδοτικό του.

Η καλλιέργεια γίνεται με τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και της αποστολής των δεδομένων της καλλιέργειας σε cloud, σε μια εφαρμογή που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της έξυπνης γεωργίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *