Το πρώτο… καμπανάκι της ανησυχίας στην ελληνική οικονομία από την αιματηρή σύγκρουση στο Ισραήλ «χτύπησε» ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο «Reuters». «Οι πόλεμοι τείνουν να είναι ‘στασιμοπληθωριστικοί’, ένα τοξικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης οικονομίας που μερικές φορές προκύπτει από ακριβότερες εισαγωγές πρώτων υλών, αλλά θα ήταν πολύ νωρίς για να το πούμε» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας όμως ότι είναι νωρίς να λεχθεί κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Τιμές σε πετρέλαιο και τρόφιμα
Οι προοπτικές της οικονομίας επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις του πολέμου, οι οποίες ενδέχεται να διαχυθούν μέσω της περαιτέρω αύξησης των διεθνών τιμών των ενεργειακών προϊόντων, των τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων, ιδίως σε περίπτωση που ο πόλεμος διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, αν και οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν προς το παρόν καθησυχαστικοί. Πάντως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει την εκτίμηση πως η τιμή του «Brent» από τα 100,7 δολάρια το βαρέλι το 2022 θα «πέσει» στα 81,8 φέτος και ακολούθως στα 81,2 το 2024.
Ένα από τα βασικά προβλήματα για την Ελλάδα είναι και οι δευτερεύουσες συνέπειες σχετικά με τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες παραμένουν στα ύψη, ενώ ο πληθωρισμός της συγκεκριμένης ομάδα «έτρεξε» με 9,4% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ επί 1,5 χρόνο ανέβαινε με διψήφια ποσοστά. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι προβλέψεις για συγκράτηση των τιμών στις αρχές της επόμενης χρονιάς να παραμείνουν στο «συρτάρι».
Το φυσικό αέριο
Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται εκ νέου ανοδικά μετά το προχθεσινό άλμα πάνω από 15% στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2023. Οι τιμές εκτινάχθηκαν καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο γενικότερης εμπλοκής στη Μέση Ανατολή. Αν και το Ισραήλ διαθέτει πλούσια κοιτάσματα αερίου δεν τροφοδοτεί την Ευρώπη αλλά η προμήθεια αφορά την εγχώρια κατανάλωση και γειτονικές χώρες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές τιμές δε λαμβάνουν σήματα αβεβαιότητας από τις εκάστοτε γεωπολιτικές συνθήκες.
«Πλήγμα» στον τουρισμό
Σοβαρές απώλειες έχουν σημειωθεί στη «βαριά βιομηχανία», της χώρας μας στον τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό οκτάμηνο επισκέφτηκαν την Ελλάδα συνολικά 612.000 Ισραηλινοί, δηλαδή 60% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι που ανέρχονταν σε 455.000. «Η απεικόνιση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή επηρεάζει πάρα πολύ αμφίδρομα τόσο στον εξερχόμενο τουρισμό δηλαδή τους Έλληνες προσκυνητές οι οποίοι κατευθύνονται στα Ιεροσόλυμα και οι οποίοι αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να ακυρώσουν όλα τα οδοιπορικά κι όλα τα προσκυνήματα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο», υπογραμμίζει στο thesseconomy.gr ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης. Και όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζημανώλης «αρκεί να σας πω ότι μιλάμε για τους Ισραηλινούς τουρίστες, από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ‘παίκτες’ που μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πάρα πολλές αφίξεις από αυτή τη χώρα και ειδικά σε εμάς στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που τώρα μας επηρεάζει πολύ αρνητικά. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες να έχει εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση με μία κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι το Δεκέμβρη ή τον Γενάρη θα μπορέσει να επανακινηθεί το τουριστικό ρεύμα αμφίδρομα».