Του Γ.Κατσιάνη
Τι κοινό έχουν το Ελληνικό Κτηματολόγιο και ο σιδηρόδρομος;
Η απάντηση είναι ότι θα χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα εντοπισμού HEPOS (HΕllenic PΟsitioning System) (φωτογραφία).
Πρόκειται για ένα ελληνικό σύστημα, το οποίο σχεδίασε, υλοποίησε και λειτουργεί το Ελληνικό Κτηματολόγιο για την παροχή υπηρεσιών προσδιορισμού θέσης, με υψηλή ακρίβεια, αξιοποιώντας το σύνολο των υφιστάμενων δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού (GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU).
Ποια θα είναι η εφαρμογή του στο σιδηρόδρομο;
Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ήδη γίνεται πυλωτικά χρήση του συστήματος εντοπισμού HEPOS, καθώς όπως είπε, σήμερα ξεκίνησε ένα τρένο από Ρέντη με το εν λόγω σύστημα το οποίο θα κάνει χαρτογράφηση της πορείας του μέχρι να φτάσει στην Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο σε τρεις μήνες, θα μηδενιστεί η πιθανότητα σύγκρουσης τρένων, καθώς το εν λόγω σύστημα τριγωνοποιεί το δορυφορικό σήμα και δίνει απόκλιση λίγων εκατοστών.
“Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα βλέπουμε την ακριβή θέση των τρένων σε πραγματικό χρόνο, αλλά και τυχόν προβλήματα πάνω στη γραμμή, πριν αυτά τα προβλήματα γίνουν επικίνδυνα”, ανέφερε ο κ. Κυρανάκης και πρόσθεσε ότι το σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα τρένα του δικτύου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πώς θα γίνει αυτό;
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, δύο συστήματα HEPOS θα εγκατασταθούν σε κάθε τρένο και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης της κίνησης του ΟΣΕ, σαν κέντρο ελέγχου.