Friday , 19 April 2024

Ελληνοτουρκικά, Οικονομία και Κορωνοϊός “πρωταγωνίστησαν” στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Ως ένα “θετικό πρώτο βήμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, προσθέτοντας πως “εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία”.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τα ελληνοτουρκικά ήταν το κύριο θέμα αναφοράς στη φετινή εφόλης της ύλης Συνλεντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με δεύτερο τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της οικονομίας.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης, είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό και επισήμανε ότι ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική, καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις. Πάντως ξεκαθάρισε ότι “δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες”.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι εξετάζεται ζήτημα υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, καθώς αυτή διευκολύνει τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και προσφέρει ισότητα για όλους. Το θέμα αυτό, όπως είπε, θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο. Επίσης, διαβεβαίωσε πως η θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών και επισήμανε την ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες στη θητεία τους που θα τους είναι χρήσιμες μετά τον στρατό- ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να μην αισθάνονται ότι είναι χαμένος χρόνος.

Ερωτηθείς, επίσης, για το αν έχει κλείσει για την Κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας (“Βόρεια Μακεδονία” ) απάντησε πως “το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κυρώσει μια διεθνή συμφωνία. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μας, αλλά έχουμε πει επίσης ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς κυρωμένες συμφωνίες. Αρα το ζήτημα έχει κλείσει. Αυτό που δεν έχει κλείσει είναι η σωστή εφαρμογή μιας προβληματικής, κατά την άποψη μας, συμφωνίας. Έχουμε επιφυλάξεις τις οποίες θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Θα τον συναντήσω, όπως και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, στο πλαίσιο του economist μέσα στην εβδομάδα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια”.

Εμβόλιο

Όσον αφορά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο πρωθυπουργος εμφανίστηκε αισιόδοξος «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα».

Το εμβόλιο, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν και πρόσθεσε πως αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Για το ΕΣΥ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και κυρίως νοσηλευτές και προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις, όπως επίσης ότι δημιουργούνται πολλές νέες κλίνες εντατικής. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει», τόνισε σχετικά.

Επανέλαβε, επίσης, ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες και ότι στο δεύτερο κύμα του κορωνοίύ τα πηγαίνουμε καλύτερα και από το πρώτο, ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε πως “ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown”.

Οικονομία- Εργασιακά

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παραμένει στόχος η  οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας και ότι σήμερα με την κατάργησή της για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το 2021 γίνεται το πρώτο βήμα, επειδή “επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας”.

Επίσης, αναφορικά με το καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας  που εξήγγειλε το Σάββατο, ο κ.Μητσοτάκης σήεμρα ευχήθηκε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για περισσότερες από 100.000 προσλήψεις και τότε – όπως ειπε – θα είναι ο πρώτος που θα το επεκτείνει. Αναλυτικές ανακοινώσεις για το εν λόγω πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε, θα υπάρξουν εντός της εβδομάδας, όπως σημείωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός, από το υπουργείο Εργασίας.  

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι εντός του μηνα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά και σημείωσε πως φαντάζεται ότι “λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης”.

Για τα αναδρομικά των συντάξεων, διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και στην ώρα τους, δηλαδή τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016 εντός του Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του έτους τα υπόλοιπα, ενώ αναφερόμενος στοθέμα της προωθούμενης αναμόρφωσης της Επικουρικής Ασφάλισης που ο ίδιος εξήγγειλε το Σάββατο τόνισε ότι “για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους” και πρόσθεσε πως “δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο. Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί”.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, τόνισε πως υπάρχει “πολύ θετική ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια”και διαβεβαίωσε πως “Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας. Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία”, ενώ λ.χ. ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *