Saturday , 27 April 2024

ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι στη χώρα – Η θερμοκρασία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται κατά τόπους από κεραυνούς, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους φέρνει το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει από χθες και από τα δυτικά τη χώρα μας. Σύμφωνα με το Έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι ισχυρές βροχές και οι κατά τόπους καταιγίδες σημειώνονται σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και στη Δυτική Ελλάδα. Στις νοτιότερες περιοχές θα σημειωθούν λασποβροχές λόγω της σκόνης από την Αφρική. Οι νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο Πέλαγος θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, με προβλεπόμενο σημαντικό ύψος κύματος τα 3-4 μέτρα. Και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, κυρίως από ανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τα 6 μποφόρ. Αύριο Πέμπτη αν και τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ωστόσο ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση αναμένεται από το σαββατοκύριακο με τοπική συννεφιά και λίγες βροχές στην ανατολική και νότια χώρα.

Η θερμοκρασία
Παρά την επικράτηση των νοτιάδων, η θερμοκρασία στη χώρα θα είναι περίπου 3-4 βαθμούς χαμηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στη βόρεια χώρα θα κυμανθεί από 6 – 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 8 – 23 βαθμούς Κελσίου.

Η Πολιτική Προστασία
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, φροντίζοντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *