Saturday , 20 April 2024

ΕΜΥ: Χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι από το απόγευμα της Κυριακής από τα βόρεια-Και στα πεδινά Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας

Για χιονοπτώσεις το απόγευμα της Κυριακής όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, όπως και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και για θυελλώδεις βόρειους ανέμους έντασης μέχρι και 9 μποφόρ προειδοποιεί η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε σήμερα.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα
στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την Ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική). Ενδεικτικό υψόμετρο για την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, 200-400 μέτρα.

Για τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), προβλέπονται κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, που θα σημειωθούν στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

 Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

Πέραν των χιονοπτώσεων, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα έχει ως χαρακτηριστικό και τους πολύ θυελλώδεις βορείους ανέμους. Συγκεκριμένα, την Κυριακή (05-01-2020) θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί και για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν: από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα. 

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.
Παράλληλα, η ΕΜΥ προειδοποιεί και για συνθήκες παγετού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *