Friday , 19 April 2024

“ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ”: Το 86% των πολιτών ζητά τη θέσπιση νόμου για τη συνεπιμέλεια των παιδιών

Σ.Ξανθοπούλου

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ζητά τη θέσπιση της συνεπιμέλειας. Σε δείγμα 1349 ατόμων (εκ των οποίων 71% γυναίκες, 30,5% παντρεμένοι, 14% διαζευγμένοι) το 73% θεωρεί ότι ο πατέρας είναι εξίσου ικανός με τη μητέρα στην ανατροφή/επιμέλεια των παιδιών, ενώ το 86% πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να θεσπίσει νόμους για τη συνεπιμέλεια. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στις απόψεις επαγγελματιών νομικών που συμμετείχαν στη μελέτη σε σχέση με μη νομικούς.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή ομάδα για τα δικαιώματα του παιδιού ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ “τα δεδομένα αυτά αναπαράγουν τα ευρήματα μελετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν ότι το 86% της κοινής γνώμης στη Μασαχουσέτη και το 90% στην Αριζόνα είναι υπέρ της συνεπιμέλειας μετά από ένα διαζύγιο. Τόσο στη Μασαχουσέτη όσο και στην Αριζόνα η συνεπιμέλεια ισχύει κατά νομικό τεκμήριο (δηλ. υποχρεωτικά) μετά από ένα διαζύγιο. Επιπλέον, το 70% των ενηλίκων που μεγάλωσαν ως παιδιά χωρισμένων γονιών θεωρούν ως βέλτιστη λύση τη συνεπιμέλεια με ίσο χρόνο με τον κάθε γονέα.

Οι “Ενεργοί Μπαμπάδες” επισημαίνουν ότι το επιχείρημα ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι “έτοιμη” για την εφαρμογή της συνεπιμέλειας παιδιών μετά από ένα διαζύγιο είναι έωλο. Η αποδοχή της συνεπιμέλειας από την ελληνική κοινή γνώμη βρίσκεται σε επίπεδα αντίστοιχα με χώρες όπου αυτή ισχύει ήδη.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της Γονεϊκής Αποξένωσης, η ομάδα “ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ” έστειλε επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφέροντας ότι “εκφράζουμε τις ανησυχίες ενός μεγάλου αριθμο κυρίως πατεράδων αλλά και μητέρων, πλέον του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος και τις οικογένειές τους, που ενδιαφέρονται για την ανατροφή πολλαπλάσιου αριθμού παιδιών που σήμερα μεγαλώνουν υπό το καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας. Με την σκέψη αυτή σας τονίζουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παντρεύτηκαν από αισθήματα ειλικρινους αγάπης και ποτέ δεν είχαν σκεφτεί ότι μπορεί να χωρίσουν. Δυστυχώς όμως οι συνθήκες της ζωής και τα διαφορετικά βιώματα του καθενός οδηγούν αρκετά ζευγάρια στον οδυνηρό για όλους χωρισμό. Όμως ο χωρισμός αυτός δεν πρέπει να οδηγεί σε χωρισμό και από τα παιδιά και διαμελισμό τους, αλλά και παραγκωνισμό του ρόλου του ενός γονέα από το τέκνο του, όπως συμβαίνει συχνά, υπό το πρίσμα του ισχύοντος δικαίου, όταν οι γονείς από προσωπικές διαφωνίες καταλήγουν στο διαζύγιο και μετέπειτα στα δικαστήρια. Όλα αυτά βαίνουν αντίθετα προς το αληθές συμφέρον των τέκνων

Μεταξύ άλλων η ομάδα ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να ασκήσει “την ποιμαντική του επιρροή στο Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες και τα παιδιά των χωρισμένων γονέων να μπορούν να απολαμβάνουν την «εν Χριστώ», θυσιαστική, Αγάπη και των δύο γονέων τους στην ανατροφή τους. Να έχουν έτσι δύο ανθρώπους-πρότυπα Αγάπης, αντί για ένα, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *