Thursday , 28 March 2024

ΕΝΙΘ: “Καταγγέλλουμε όποιο γιατρό βάζει την οποιαδήποτε θρησκεία πάνω από την επιστήμη”

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας παίρνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στο thesseconomy η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα εφιστά την προσοχή όλων και επισημαίνει ότι οι ιώσεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος προκαλούνται με τη μεταφορά σάλιου και σταγονιδίων.

“Καταγγέλλουμε ως ΕΝΙΘ όποιον γιατρό βάζει οποιαδήποτε θρησκεία πάνω από την επιστήμη. Μιλάμε με επιστημονικά δεδομένα και δεν κατηγορούμε κανέναν για την πίστη του. Όμως εδώ πρέπει να προσέξουμε όλοι. Όταν με μια απλή “καλημέρα” που θα πούμε μεταφέρονται σταγονίδια, σκεφτείτε τι γίνεται με το κουτάλι που θα περάσει από εκατοντάδες στόματα. Σε όσους επιμένουν ότι δεν κόλλησαν τίποτα όσο καιρό κοινωνούσαν εγώ ρωτώ “μόνο δηλαδή οι ακοινώνητοι κόλλησαν τις υπόλοιπες ιώσεις; Κανένας, πριν εμφανιστεί και ο κορωνοϊός δεν κόλλησε γρίπη; Ιώσεις παθαίνουμε όλοι. Αν οι συνάνθρωποί μας θελουν να προστατεύσουν στην παρούσα φάση τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους καλό θα ήταν να αποφύγουν και τον απλό συγχρωτισμό σε εκκλησίες και οπουδήποτε αλλού μαζεύεται κόσμος” ανέφερε η κ. Κατσίμπα.

Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ σημείωσε ότι οι ιοί για να μη μεταδοθούν χρειάζονται πάνω από 60% αλκοόλη. “Το κρασί που χρησιμοποιείται στη Θεία Κοινωνία περιέχει 11%-14% αλκοόλη. Για να διατηρηθεί στην παρούσα φάση το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας πρέπει να κοινωνούμε -όσο και αν φαίνεται υπερβολικό σε κάποιους – με οινόπνευμα εντριβής”.

Η κ. Κατσίμπα κάνει έκκληση στο κοινωνικό σύνολο να λάβει σοβαρά υπόψη τις οδηγίες των επιστημόνων. “Το να ρισκάρει κάποιος τη ζωή του για τη θρησκεία είναι καταδικαστέο γιατί δεν κάνει κακό μόνο στον εαυτό του αλλά και στους άλλους και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη όλοι μας”.

Σχετικά με το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της λοιμωξιολόγου Ελένης Γιαμαρέλλου η πρόεδρος της ΕΝΙΘ σημείωσε ότι τέτοιες δηλώσεις προκαλούν μεγάλη σύγχυση στο κοινωνικό σύνολο, είναι επικίνδυνες και “προφανώς αφορούν σε σκοταδισμό και όχι σε επιστήμη”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *