Saturday , 20 April 2024

ΕΝΦΙΑ: Άνω των 2,5 δισ. € θα πληρώσουν φέτος 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Εντός της ημέρας αναρτώνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για το 2021, η πληρωμή του οποίου θα γίνει σε έξι (6) δόσεις. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Όπως υπολογίζεται, περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο άνω των  2,5 δισ. €.

Για όσους δε μεταβλήθηκε η περιουσιακή κατάστασή τους, δε θα υπάρχουν σημαντικές διαφορές του φετινού ΕΝΦΙΑ, σε σύγκριση με τον περυσινό.

Διαφορές θα διαπιστώσουν μόνον όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προέβησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι, ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό σημείωμά τους να αυξάνεται ή να μειώνεται.

Εξάλλου, σημαντική κατηγορία φορολογουμένων θα πληρώσει  μειωμένο ή ακόμη και μηδενικό φόρο, γεγονός που έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. άτομα. Για τους πολίτες αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται. Ο συνολικός αριθμός αυτων των φορολογουμένων θα είναι φέτος αυξημένος, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Να σημειωθεί επίσης ότι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί σε έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογούμενους θα δώσει, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη δυνατότητα καταβολής της  πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμο. Ποιοι θα είναι εκείνοι που θα δουν αλλαγές στ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *