Friday , 29 March 2024

ΕΝΦΙΑ 2023: Εισπράξεις περίπου 2,23 δισ. ευρώ από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες – Ποιοι θα δουν έκπτωση, πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει περίπου 2,23 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ του 2023. Τα εκκαθαριστικά πρόκειται να αναρτηθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, στο Taxis. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις από τους περίπου 7,3 εκατομμύρια υπόχρεους ιδιοκτήτες που θα λάβουν ειδοποιητήριο, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Μαΐου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.

Έκπτωση 3% -Μειωμένος κατά 50%
Σημειώνεται πως αν κάποιος θέλει να πληρώσει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ εφάπαξ θα έχει 3% έκπτωση στο ποσό.
Τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν φέτος οι υπόχρεοι κινούνται στα περυσινά επίπεδα, με εξαίρεση για αυτούς που είχαν πέρυσι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Ωστόσο ο φόρος περιορίζεται στο 50% για τα νοικοκυριά που πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως:
*Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
*Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή
Πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για τον άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά).
Και στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η ΑΑΔΕ
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28/4 σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26/4.
Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.
Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *