Wednesday , 24 April 2024

Εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου των υποχρεώσεων εργοδοτών προς εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ζητά το ΕΒΕΘ

Την εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου των υποχρεώσεων εργοδοτών έναντι εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητά με επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, απευθύνεται στους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση και Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια, επισημαίνεται ότι βάσει των διατάξεων του αρ.4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄55) και του άρθρου 42 παρ.1 του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (Ν.3850/2010), όπως ισχύουν, σε συνδυασμό με την υπ’αρ. οικ.12339/404/12.03.2020 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκύπτει υποχρέωση του εργοδότη να αποδεχθεί την αποχή από την εργασία τους εκείνων των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, των οποίων η υγεία ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι λεπτομέρειες εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης παραμένουν ασαφείς.

Ειδικότερα, το ανωτέρω αναφερόμενο θεσμικό πλαίσι0 – όπως σημειώνει η διοίκηση του ΕΒΕΘ – δεν προβλέπει με σαφήνεια, δηλαδή κατά τρόπο πλήρη και εξαντλητικό, ποιες είναι οι κατηγορίες εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πώς αυτό διαπιστώνεται. Περαιτέρω σύγχυση προκαλεί και το γεγονός ότι δεν αποσαφηνίζεται ούτε το ζήτημα της διάρκειας της αποχής των ανωτέρω εργαζομένων από τα εργασιακά τους καθήκοντα. Πρέπει δε στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με τα ισχύοντα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα λήφθηκε σχετική νομοθετική μέριμνα και τα ανωτέρω θέματα ρυθμίστηκαν με πληρότητα από το άρθρο 25 της από 14.03.2020 ΠΝΠ και την υπ’αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/οικ.8030 ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ 928/ Β΄/18.03.2020).  Τέλος, κατά την άποψη μας, χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης και το ζήτημα των απαραίτητων δικαιολογητικών που οφείλει να προσκομίσει ο εργαζόμενος στον εργοδότη, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Αρκεί, για παράδειγμα γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού ή του ιατρού εργασίας, όπου υπάρχει, ή απαιτείται γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο;

Τα ανωτέρω ζητήματα – τονίζεται στην επιστοή – παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμα και ενόψει της σχεδιαζόμενης σταδιακής επανόδου των εργαζομένων σε μία σχετική κανονικότητα, δεδομένου ότι και μετά την επάνοδο στην εργασία όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι εργοδότες τους θα χρειαστεί ενδεχομένως να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία της υγείας τους, διασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους.

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, ενόψει της ιδιαίτερης σημασίας όλων των ανωτέρω ζητημάτων τόσο για την προστασία της υγείας των περισσότερο ευάλωτων συμπολιτών μας όσο και για τη διαφύλαξη της εργασιακής ομαλότητας και ειρήνης και της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων, παρακαλούμε να προβείτε, το συντομότερο δυνατό, στις απαραίτητες ενέργειες για την εξειδίκευση, είτε μέσω συμπληρωματικής εγκυκλίου είτε μέσω νομοθετικής παρέμβασης , όλων των πτυχών των υποχρεώσεων των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, κατά τρόπο δεσμευτικό και αδιαμφισβήτητο”, καταλήγει η επιστολή του ΕΒΕΘ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *