Friday , 18 April 2025

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τι ισχύει για εισοδηματικά όρια και περιουσιακά στοιχεία

Μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών μπορεί να ενταχθεί πλέον στον εξωδικαστικό κανονισμό καθώς στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν προστεθεί αλλαγές που αφορούν τη διεύρυνση των κριτηρίων εισοδήματος, περιουσίας και καταθέσεων αλλά και τη δυνατότητα ένταξης χωρίς να χρειάζεται καμία αποδοχή από τις τράπεζες ή από το δημόσιο. Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή.

Τα εισοδηματικά κριτήρια
Οι αλλαγές που αφορούν τα εισοδηματικά όρια ορίζονται σε:
-μονοπρόσωπο νοικοκυριό: από 7.000 ευρώ αυξάνεται σε 14.000 ευρώ
-δύο μέλη: από 10.500 ευρώ σε 21.000 ευρώ
-τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο: από 14.000 ευρώ σε 28.000 ευρώ
-τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα: από 17.500 ευρώ σε 35.000 ευρώ
-πέντε μέλη και άνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα και άνω: από 21.000 ευρώ σε 42.000 ευρώ

Τα περιουσιακά στοιχεία
Οι αλλαγές που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία ορίζονται σε:
-μονοπρόσωπο νοικοκυριό: από 120.000 ευρώ σε 240.000 ευρώ
-δύο μέλη: από 135.000 ευρώ σε 270.000 ευρώ
-τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο: από 150.000 ευρώ σε 300.000 ευρώ
-τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα: από 165.000 ευρώ σε 330.000 ευρώ
-πέντε μέλη και άνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα και άνω: από 180.000 ευρώ σε 360.000 ευρώ
Όσοι πληρούν τα νέα κριτήρια, η ρύθμιση «κλειδώνει» αυτόματα χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις τράπεζες. Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις
Παράλληλα, καταργείται η προθεσμία των 60 ημερών από την κατάσχεση καθώς η ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 20 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό. Οι πιστωτές θα είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν πρόταση ρύθμισης τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τον πλειστηριασμό. Η αποστολή μπορεί να γίνει ακόμη και με email. Οι ευάλωτοι οφειλέτες απαλλάσσονται πλήρως από προκαταβολή ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται προκαταβολή έως 10% επί της ρύθμισης. Σε περίπτωση που οι εν λόγω οφειλέτες έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη προς το δημόσιο και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης με την προηγούμενη αίτηση οι οφειλές αυτές θεωρούνται ως ρυθμισμένες για τους σκοπούς της νέας αίτησης.

Εξωδικαστικός και για οφειλέτες σε ΟΤΑ
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν και όσοι οφείλουν στους δήμους ποσά άνω των 10.000 ευρώ ανά δήμο ή νομικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και της ΑΑΔΕ, ο οφειλέτης θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα :
-να υποβάλλει αίτηση προς τον δήμο ή το νομικό πρόσωπο του δήμου ώστε να βεβαιωθεί η οφειλή και να μεταφερθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. Χωρίς αυτή τη βεβαίωση, η διαδικασία δεν προχωρά.
-μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή στην ΑΑΔΕ, ξεκινά τριμηνιαία προθεσμία για τον πολίτη, εντός της οποίας πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσα από την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ο οφειλέτης δηλώνει ότι επιθυμεί να εντάξει και τα χρέη του προς δήμους.
Οι βεβαιωμένες οφειλές αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και εμφανίζονται διαχωρισμένα σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Ακολουθεί η ανάλυση του προφίλ του οφειλέτη και η εκπόνηση πρότασης ρύθμισης, που μπορεί να περιλαμβάνει έως και 240 δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η εξόφληση πραγματοποιείται με σταθερό επιτόκιο, ενώ εξετάζεται κατά περίπτωση η δυνατότητα κουρέματος προσαυξήσεων.

Σενάρια για ένταξη περισσότερων οφειλών
Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η ένταξη οφειλών ακόμη και από λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Ωστόσο οι συγκεκριμένες συζητήσεις είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο.Το οικονομικό επιτελείο βλέποντας ότι όλο και περισσότεροι οφειλέτες στρέφονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό προσπαθώντας να «βάλουν σε τάξη» τα χρέη τους σε δημόσιο, τράπεζες και servicers έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται κι άλλες βελτιώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *