Thursday , 25 April 2024

ΕΟΔΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα-Πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

Χαμηλό θεωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), τον κίνδυνο εισαγωγής κρούσματος του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα. Το πρώτο κρούσμα, πάντως, του μυστηριώδους νέου ιού στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα αξιωματούχοι των αρχών δημόσιας υγείας της χώρας, με τον ιό να εξαπλώνεται στο μεταξύ στην Ασία, έχοντας ήδη προκαλέσει τουλάχιστον έξι θανάτους και προσβάλλοντας εκατοντάδες πολίτες στην Κίνα, ενώ κρούσματα έχουν γνωστοποιηθεί επίσης στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Στην Κίνα, μάλιστα, ένας γιατρός που ερευνά το ξέσπασμα του φονικού νέου ιού στην κεντρική Κίνα επιβεβαίωσε ότι μολύνθηκε και ο ίδιος

Ο Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ηγείται της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Peking University First Hospital, ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν την Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) στις ΗΠΑ, πρόκειται για άνδρα ταξιδιώτη από την Κίνα που διαγνώσθηκε με τον κοροναϊό στην Κοινότητα Σνόχομις, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 300 κρούσματα στην Ασία, γεγονός που ξυπνά μνήμες της επιδημίας SARS που είχε σαρώσει την Ασία πριν από 17 χρόνια.

Ο νέος τύπος του κοροναϊού 2019-nCoV που εξαπλώνεται στην Κίνα συνιστά απειλή για τον πληθυσμό της Ρωσιας, ανακοίνωσε επίσης σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Υγείας Σεργκέι Κραγιεβόι κατά την διάρκεια συζήτησης στην Κρατική Δούμα, που είχε ως θέμα την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου περί υγειονομικής ασφάλειας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Σαββατοκύριακο το CDC και το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισαν την εντατικοποίηση των ελέγχων στους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν από το Βουχάν της Κίνας προς τις ΗΠΑ. Ο ιός θεωρείται ότι ξεκίνησε από την επαρχία Βουχάν. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται αύριο να συγκληθεί εκτάκτως ώστε να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρύξει συναγερμό για την παγκόσμια υγεία εξαιτίας του ιού. Τελευταία φορά το είχε κάνει το 2019 λόγω του έμπολα στο Ανατολικό Κογκό, που είχε προκαλέσει περισσότερους από 2.000 θανάτους.

Ο νέος ιός ανήκει στην κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς, όπως ο ιός MERS-CoV.

Στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ δηλώνει πως παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες.

“Αρρώστησαν” και τα διεθνή Χρηματιστήρια

Οι φόβοι για νέα επιδημία, παρόμοια με την επιδημία του ιού SARS που είχε σαρώσει την Ασία το 2003, προκάλεσαν πάντως σήμερα έντονες αναταράξεις και στα διεθνή χρηματιστήρια, τόσο στη Wall Street, όσο και νωρίτερα στην Ευρώπη και την Ασία, με το Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *