Saturday , 20 April 2024

Επίδομα μητρότητας από τον ΕΦΚΑ και σε άνεργες ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ

Τη δυνατότητα χορήγησης επιδόματος μητρότητας από τον ΕΦΚΑ σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους, κατά την ημερομηνία του τοκετού, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, οι μη μισθωτοί που διακόπτουν την άσκηση του επαγγέλματός τους, βάσει του οποίου υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ, δικαιούνται παροχές κλάδου υγείας μέχρι ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον βέβαια δεν έχουν οφειλές ή τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος του ΕΦΚΑ σε πρώην εργαζόμενες του ΟΑΕΕ είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού ενώ η αιτούσα δεν πρέπει να δικαιούται επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Το ύψος του επιδόματος Όσον αφορά το ύψος του επιδόματος είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό και την αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και τέσσερις ώρες, ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *