Thursday , 22 February 2024

Επί ποδός οι δήμοι για τον αναμενόμενο χιονιά

Σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής τέθηκε ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης εν όψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού.

Ο στόλος των δεκαεπτά οχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που απαρτίζεται από μικρούς και μεγάλους αλατοδιανομείς και υδροφόρες, είναι έτοιμος να επιχειρήσει σε περίπτωση ανάγκης, ενώ έχουν συγκροτηθεί συνεργεία άμεσης επέμβασης για κάθε δημοτική κοινότητα.

Ήδη, εξάλλου, μοιράζονται σάκοι με αλάτι σε ευαίσθητα σημεία, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Για τυχόν προβλήματα σχετιζόμενα με την κακοκαιρία οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε 24ωρη βάση στο τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930.

Πλήρης ετοιμότητα για τον αναμενόμενο χιονιά ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας έθεσε την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όλο τον μηχανισμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τυχόν έντονα φαινόμενα από την προβλεπόμενη χιονόπτωση και τη μείωση της θερμοκρασίας.

Στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησε στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων, παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Τάσου Τσακιρίδη, του υπεύθυνου της Υπηρεσίας Μηνά Μοναστηρίδη και του επόπτη του Τμήματος Συντήρησης Βασίλη Χατζηναούμ, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης επιθεώρησε σχολαστικά όλα τα εκχιονιστικά οχήματα που έχει στη διάθεση του ο δήμος, πραγματοποίησε αυτοψία καλής λειτουργίας των αλατοδιανομέων στα οχήματα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων χιονοπτώσεων, ενώ δεν παρέλειψε να επιβλέψει προσωπικά την τοποθέτηση εκχιονιστικών λεπίδων σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, όπως επίσης και τον εφοδιασμό τους με πρόσθετα ανταλλακτικά και εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για ενδεχόμενη διάνοιξη οδικών αρτηριών.

Την ήδη υπάρχουσα δύναμη των τριών εκχιονιστικών NAVARA, των δυο μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων, των δυο υδροφόρων και των δυο φορτωτών τύπου JCB, ο δήμος Νεάπολης- Συκεών φρόντισε να ενισχύσει με δυο ακόμη εκχιονιστικά οχήματα μετά από σχετική σύμβαση.

Ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας, σε επιφυλακή έχει τεθεί όλο το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας, των Μικροέργων, του Ηλεκτροφωτισμού, της Καθαριότητας και του Πρασίνου, κατανεμημένο σε βάρδιες των 15-18 εργαζομένων σε κάθε ένα από τα δύο κέντρα επιχειρήσεων που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό. Το πρώτο βρίσκεται στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη) που θα έχει και την ευθύνη των Δημοτικών Κοινοτήτων Συκεών και Αγίου Παύλου και το δεύτερο στο δημ. κατάστημα Πεύκων.

Αλάτι σε 19 σημεία

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει ήδη εξασφαλίσει την προμήθεια 900 τόνων αλατιού, από τους οποίους οι 300 βρίσκονται στο εκχιονιστικό κέντρο Πεύκων, ενώ άλλοι 100 τ. αλατιού έχουν συσκευασθεί σε σακούλες των 20 και 10 κιλών, διασκορπίστηκαν σε πληθώρα σημείων όλου του δήμου και δύναται να αναπληρωθούν αν παραστεί ανάγκη.

Έτσι, οι κάτοικοι μπορούν να βρίσκουν τις συσκευασίες του αλατιού σε 19 κεντρικά σημεία του δήμου, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Δ.Ε. Αγ. Παύλου: 

Δημ. Κατάστημα Αγ. Παύλου (Ηπείρου 7-9), Αθ. Διάκου (τρίγωνο), Τέρμα Πανεπιστημίου (Ευαγγελίστρια)

  • Δ.Ε. Συκεών:

Δημαρχείο (στρ. Στ. Σαράφη 1), Ζαχαρία Γουναρίδη, Δροσιά, Ελπίδος, Πλατεία Ειρήνης, Υδραγωγείο-Θερμοπυλών, Κόκορα (Επταπυργίου)

  • Δ.Ε. Νεάπολης: 

Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι), Αγ. Γεώργιος (πεζόδρομος), Ρουμανικά, Ι. Μητρόπολη, Δημ. Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη), 

  • Δ.Ε. Πεύκων: 

Δημ. Κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 9), Αγ. Τριάδος (Παιδική Χαρά), Ακροπόλεως, Δημοκρατίας (Δημ. Σχολείο)

Σε μήνυμά του προς τους φορείς, τους Οργανισμούς, τους δημότες και τους κατοίκους ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απευθύνει έκκληση για «συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες», καλώντας τους φορείς και τους πολίτες «να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που τους παρέχει ο δήμος αλλά και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου δρόμοι και δημόσιοι χώροι να παραμείνουν προσβάσιμοι σε όλους».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης υπογραμμίζει την «ετοιμότητα του μηχανισμού του δήμου για την έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε πιθανού έντονου φαινομένου», καθώς, όπως είπε, «ο μηχανισμός έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με νέα οχήματα». Ταυτόχρονα ο αντιδήμαρχος υπενθυμίζει την «υποχρέωση των πολιτών να διατηρούν τα πεζοδρόμια καθαρά μπροστά στα καταστήματά τους και τις οικοδομές για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων».   

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη : 22 εκχιονιστικά στη μάχη του χιονιά

Πανέτοιμος ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη για να αντιμετωπίσει το διπλό κύμα κακοκαιρίας «Λέανδρος» που βρίσκεται προ των πυλών της χώρας και αναμένεται να «κτυπήσει» τη Μακεδονία από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης.

Όλες οι υπηρεσίες του δήμου κάτω από τις οδηγίες του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των αρμόδιων αντιδημάρχων είναι ήδη σε επιφυλακή, αλλά και σε συνεχή συντονισμό με τις εθελοντικές ομάδες, τη δημοτική αστυνομία, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τα νοσοκομεία και τις κλινικές της περιοχής με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση του χιονιά.  

Ο δήμος καινοτομεί για μία ακόμη φορά, με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων – «οδηγιών επιβίωσης» –  προς τους δημότες για τα δύσκολα 24ωρα που προβλέπεται ότι θα έρθουν, με χρηστικές οδηγίες και όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα του δήμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.  Όσοι θέλουν να λάβουν το ενημερωτικό sms του δήμου, μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στα τηλέφωνα: 2313322080, 2313301005 και στο e-mail: n.iakovidou@pilea-hortiatis.gr

Ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας έχει επικαιροποιηθεί και έχει διαμορφωθεί ως εξής:

• Στόλος 40 οχημάτων – μεταξύ των οποίων 22 εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς και φορτωτές και JCΒ, αλλά και συνοδευτικά οχήματα.

• Πάνω από 2.000 τόνοι αλατιού για την τροφοδοσία των εκχιονιστικών.

• 1500 συσκευασμένες σακούλες με αλάτι για τους δημότες (αυλές και δυσπρόσιτες περιοχές) στους χώρους συγκέντρωσης του αλατιού σε κάθε δημοτική ενότητα.

• Τα τηλεφωνικά κέντρα για κάθε επικοινωνία σε 24ωρη βάση είναι:

✓ Το γνωστό 15195 και

✓ Στο δημαρχείο Πανοράματος το 2313 301000

✓ Στο πρώην δημαρχείο Πυλαίας το 2313 302660

✓ Στο κοινοτικό κατάστημα Χορτιάτη το 2310 349508

✓ Στο πρώην δημαρχείο Ασβεστοχωρίου το 2313302000

✓ Στο κοινοτικό κατάστημα Φιλύρου  το 2310 677000

✓ Στο κοινοτικό κατάστημα Εξοχής (2310 357186).

Επιπρόσθετα αποφασίστηκε τα δημαρχεία σε όλες τις πρώην δημοτικές ενότητες να λειτουργούν σε 24ωρες βάρδιες για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Ακόμη σε επιφυλακή βρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία για τη διευκόλυνση της κίνησης των ΙΧ και των εκχιονιστικών οχημάτων, αλλά και για τα μέτρα επιτήρησης των άσκοπων μετακινήσεων λόγω της πανδημίας.

«Για μια ακόμη φορά είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε πως ο χιονιάς στον δήμο μας δεν αναστατώνει την καθημερινότητά μας, αλλά αντίθετα την ομορφαίνει.  Όταν υπάρχει έγκαιρη πρόγνωση, οργάνωση και προετοιμασία η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στον δημότη», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη. Παράλληλα, ο κ. Καϊτεζίδης έκανε έκκληση προς τους δημότες να μην παρεμποδίζουν την κίνηση των εκχιονιστικών είτε με άσκοπες μετακινήσεις είτε με παράνομη στάθμευση των οχημάτων τους, προκειμένου να παραμείνουν όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί και να διευκολυνθεί η  διέλευση και το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Σε επιφυλακή ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

“Εν αναμονή των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν στην περιοχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, οι υπηρεσίες του Δήμου μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση θέτοντας το ανθρώπινο δυναμικό και τον μηχανοκίνητο δημοτικό στόλο σε 24ωρη επιφυλακή. Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε άμεσα όπου καταστεί αναγκαίο, ακολουθώντας πιστά το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορας Λαφαζανίδης. Για την αποφυγή ενδεχομένων ατυχημάτων παρακαλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, ενώ για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2310 703926.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *