Saturday , 20 April 2024
Migrants are seen during clashes with Greek police, at the Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, in Edirne, Turkey, February 29, 2020. REUTERS/Huseyin Aldemir

Επεισόδια και πάλι στον Έβρο – Αμείωτες οι τουρκικές προκλήσεις

Νέα ένταση επικρατεί από τις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές, στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, από ομάδες μεταναστών και προσφύγων που άρχισαν να πετούν δακρυγόνα, καπνογόνα και πέτρες προς τις ελληνικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, όλο και περισσότερα ντοκουμέντα-βίντεο και φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η τουρκική Στρατοφυλακή είναι αυτή που ρίχνει όλα τα δακρυγόνα, καπνογόνα και τα υπόλοιπα χημικά στις Καστανιές εναντίον των Ελλήνων αστυνομικών, στρατιωτικών και πυροσβεστών.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική Κυβέρνηση, το οποίο απεικονίζει τεθωρακισμένο όχημα του τουρκικού στρατού να επιχειρεί να ρίξει τμήμα του ελληνικού φράκτη, με στόχο τη διευκόλυνση της διέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων. Με βάση τα διαθέσιμα πλάνα, το τουρκικό όχημα επιχειρεί να γκρεμίσει μέρος του φράκτη, χρησιμοποιώντας συρματόσκοινο. Παράλληλα, περίπου 20 άτομα – πιθανώς μετανάστες – προσπάθησαν επίσης να ρίξουν τον φράκτη, χρησιμοποιώντας γάντζο και σχοινιά.

Σε άλλο βίντεο, πάλι, που μεταδίδουν τοπικά sites, φαίνεται ξεκάθαρα ένας Τούρκος αστυνομικός να εκτοξεύει πολλά δακρυγόνα με το ειδικό όπλο προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να διευκολύνει τους λαθρομετανάστες να πλησιάσουν στον φράχτη ουρλιάζοντας. 

Για πόλεμο χωρίς σφαίρες έκανε λόγο από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής,  μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και διαβεβαίωσε ότι “η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πίεση από την Τουρκία”, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, γιατί «δεν βγαίνει το σχέδιο του Ερντογάν».

“Δεχόμαστε επίθεση από την Τουρκία με όχημα τους μετανάστες. Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες. Απειλείται η εθνική μας ασφάλεια”, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και διεμήνυσε ότι “δεν μας φοβίζει τίποτα”. “Αξιολογούμε την κάθε ενέργεια, χωρίς όμως να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας ή ενός ατυχήματος. Ήρεμοι και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκική προκλητικότητα” κατέληξε ο κ. Στεφανής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *