Υπερτριπλασιασμό των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στο χώρο εργασίας σε έναν χρόνο, το 2024, κατέγραψε νέα έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 39% ενώ το ποσοστό αύξησης σε βάθος τριετίας (2022-2024) φθάνει το 110% . Δηλαδή από 151 οι καταγγελίες το 2024 έφτασαν τις 318.
Οι καταγγελίες από γυναίκες
Για άλλη μία χρονιά η μεγάλη πλειονότητα το 88% των καταγγελιών αφορά περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας και παρενόχλησης ηθικής και ψυχολογικής. Το 12% των καταγγελιών έχει να κάνει με σεξουαλική παρενόχληση. Μέσα στο 2024 καταγράφηκε υπερτριπλασιασμός των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς από 12 που ήταν το 2023 έφτασαν τις 38 το 2024. Οι 34 στις 38 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση προέρχονται από γυναίκες. Όσον αφορά το φύλο του καταγγελλόμενου αυτό συνεχίζει να φέρει αντρικό χαρακτήρα, καθώς και στις 38 σχετικές υποθέσεις φέρεται ότι ο δράστης των καταγγελλόμενων συμπεριφορών σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν άντρας. Κοινωνικά στερεότυπα, έλλειψη υποστήριξης, άγνοια ή υποτίμηση του προβλήματος και φόβοι αντιποίνων, είναι λόγοι για τους οποίους οι άντρες συνήθως δεν αναφέρουν την όποια παρενόχληση δέχονται.
«Πρωτιά» των καταγγελιών στον κλάδο εμπορίου
Και το 2024 την πρώτη θέση στις καταγγελίες για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία κατείχαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου σε ποσοστό 28%. Ακολούθησαν με 26% αυτές των ξενοδοχείων και της εστίασης, οι οποίες καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχονται στον τουρισμό. Έπονται με πολύ μικρότερα ποσοστά οι κλάδοι υγείας, βιομηχανίας τροφίμων, υπηρεσιών φύλαξης, καθαρισμού και άλλοι.Σχετικά με το φύλο των θιγόμενων εργαζομένων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2024, το 66% ήταν γυναίκες και το 34% άντρες.
Τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας
Όπως αναφέρεται στην έκθεση σε σύνολο 318 καταγγελιών το 2024:
-Οι 99 επιλύθηκαν με λήψη των πρόσφορων και ανάλογων μέτρων, ποσοστό 31%.
-Οι 21 ματαιώθηκαν είτε λόγω μη παράστασης κατά την ορισθείσα συζήτηση των καταγγελλόντων προσώπων είτε λόγω γραπτής σχετικής ανακλητικής δήλωσης των τελευταίων, ιδίως όταν επήλθε μεταξύ των μερών επίλυση, ενόψει και της προγραμματισμένης συζήτησης ενώπιον των υπηρεσιών μας είτε διότι, κατά τη συζήτηση, δεν αναλύθηκαν περαιτέρω συγκεκριμένα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στην ειδική διαδικασία του άρθρου 18 του Ν. 4808/2021.
-Σε 124 υποθέσεις (39%) έχει καταγραφεί από τον διεξάγοντα τη διαδικασία Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων αιτιολογημένη γνώμη σύστασης προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια αφενός μεν εξαιτίας αντικρουόμενων ισχυρισμών επί αμφισβητούμενων πραγματικών και νομικών ζητημάτων, που χρήζουν δικαστικής εκτιμήσεως αφετέρου δε επειδή δεν κατέστη εφικτό να αξιοποιηθεί ο δικονομικός κανόνας της αντιστροφής του βάρους απόδειξης, καθώς τα ελλιπή στοιχεία περί των καταγγελλομένων δεν ήταν ικανά να θεμελιώσουν την απαιτούμενη αρχή απόδειξης και, έτσι, ήταν αναπόφευκτη η σύσταση προσφυγής στα αρμόδια να κρίνουν δικαστήρια.
-Σε 31 υποθέσεις επιβλήθηκαν, με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, κυρώσεις συνολικού ποσού 57.600 ευρώ.
-Ακόμα 43 υποθέσεις, εκ των τελευταίων ημερολογιακά, βρίσκονται σε εξέλιξη.