Friday , 29 March 2024

Επιστροφή στα ενεχυροδανειστήρια, λόγω ενεργειακής κρίσης

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους διαβίωσης ωθούν όλο και περισσότερους καταναλωτές στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων εξεύρεσης πόρων για την επιβίωση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επιστρατευτεί ακόμα και αλυσίδες, δαχτυλίδια, χρυσαφικά και άλλα τιμαλφή που παραδίδονται πλέον στα ενεχυροδανειστήρια με στόχο έναν και μοναδικό: την εξεύρεση μετρητών για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.  

Οι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων κάνουν λόγο για αύξηση 10% της επισκεψιμότητας στα καταστήματά τους σε σχέση με την περίοδο του κορωνοϊού ενώ εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια θα πολλαπλασιάσουν τους πελάτες, το επόμενο διάστημα.

Και μπορεί μέχρι πριν από ένα χρόνο πολλοί πελάτες  να έδιναν τα αντικείμενα τους ως ενέχυρο με σκοπό να τα πάρουν πάλι πίσω, σήμερα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν χρήματα χωρίς εκκαθαριστικά και δυσάρεστες ερωτήσεις, δείχνοντας απλά την αστυνομική τους ταυτότητα.

Τι ισχύει

Σε μία κρίση βρίσκουν τις περισσότερες φορές έδαφος για κέρδος και οι επιτήδειοι γι ‘αυτό είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ότι με νόμο του 2020 η εποπτεία των ενεχυροδανειστηρίων και αργυραμοιβών πέρασε από την ΑΑΔΕ στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όσον αφορά τη διαδικασία, ο ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου εκτιμά το αντικείμενο, ανακοινώνει την τιμή στον πελάτη και αν συμφωνήσουν, καταγράφει τα στοιχεία του και εκδίδει απόδειξη.

Σύμφωνα με το νόμο, ο ενεχυροδανειστής έχει την υποχρέωση να καταχωρεί στοιχεία πελατών και συναλλαγών σε ειδικό βιβλίο και ο πελάτης να καταγγέλλει οτιδήποτε ύποπτο πέσει στην αντίληψή του κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Το αντικείμενο της αγοραπωλησίας μπορεί να κρατηθεί από τον ιδιοκτήτη ως έξι μήνες και στη συνέχεια ο κάτοχος καταβάλλοντας την αξία και τους τόκους να το πάρει πίσω.

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε περνά στα χέρια του ιδιοκτήτη.

Για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, ο νόμος έχει θέσει συγκεκριμένα νόμιμα επιτόκια, των οποίων το ύψος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα συμβατικά επιτόκια.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες νόμιμων ενεχυροδανειστηρίων εφιστούν την προσοχή των πελατών στην άδεια λειτουργίας που πιστοποιεί την νομιμότητα του καταστήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *