Επιτάχυνση της ανάπτυξης με βιώσιμους όρους, αναμόρφωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστο και αντιαναπτυξιακό, καθώς και άμεση εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας ζητά μεταξύ άλλων με υπόμνημα του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Το υπόμνημα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης (φωτογραφία), κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των επιμελητηρίων με τον κ. Μητσοτάκη, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης.
«Χρειάζονται γρήγοροι και ταυτόχρονα διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης. Χρειάζεται, η χώρα να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο. Αρκετό για να μπορέσει να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της. Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Επενδύσεις για να αυξηθεί η καινοτομία, η ποιότητα και η διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής. Επενδύσεις για να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και προοπτικές για τους νέους ειδικά ανθρώπους» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΒΕΘ στο υπόμνημα του.
Στο πλαίσιο αυτό το επιμελητήριο ζητά:
-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.
-Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ.
-Επιστροφή του ΦΠΑ εντός 30 ημερών- ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές εταιρείες- κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές, αλλά και βαλκανικές χώρες, όπως για παράδειγμά στη Βουλγαρία.
-Άμεση εξυγίανση και βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.
-Χρηματοδοτικά εργαλεία, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά.
-Ουσιαστική αντιμετώπιση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
-Νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση καθώς συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στη δημιουργία πλούτου, όσο και θέσεων εργασίας.
Παράλληλα το ΒΕΘ επισημαίνει πως απαιτούνται στρατηγικές κινήσεις μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την στήριξη των εξαγωγών με αναπτυξιακά κίνητρα και χρηματοδότηση, την ουσιαστική υλοποίηση των προγραμμάτων, με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ και ειδικότερα των προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με επιτάχυνση των δράσεων, αντί για συνεχείς αναβολές και αλληλοαναιρούμενες κυβερνητικές δηλώσεις, στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο υπόμνημα στην ανάγκη επιτάχυνσης των έργων σε αεροδρόμιο και λιμάνι, από τα οποία αναμένονται σημαντικά οφέλη για την περιοχή και όχι μόνον.
Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
«Ώθηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να δώσει η δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επιχειρήσεις από μία σειρά κλάδων που έχει στους κόλπους του το ΒΕΘ» αναφέρεται στο υπόμνημα, στο οποίο στηλιτεύεται η απαξίωση της ΒΙΠΕΘ καθώς και η ανάγκη λήψης μέτρων.
«Με σταθερότητα, ενότητα και κοινό όραμα, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια νέα κανονικότητα, με προϋποθέσεις για δημιουργία και προκοπή. Τα επιμελητήρια, ως θεσμικός εκφραστής των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο και να στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία, κάθε μεταρρύθμιση που βοηθά την πατρίδα μας να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά» καταλήγει το υπόμνημα του ΒΕΘ.