Saturday , 1 October 2022

Επιτάχυνση των εργασιών στον Σταθμό Βενιζέλου και γενικότερα του έργου κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης

Επιτάχυνση των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης και εν γένει σε όλο τον άξονα του έργου προαναγγέλθηκε στη σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης, που συγκάλεσαν το μεσημέρι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στις εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό Α.Ε., μετά την επίσκεψή τους νωρίτερα το πρωί στον Σταθμό Βενιζέλου.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο Υποδομών θα ξεκινήσει άμεσα, πιθανώς ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, τις εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου, επισημαίνοντας πως για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απόλυτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη παράδοση του έργου, βάσει χρονοδιαγράμματος και ο σεβασμός και η ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και ότι μετά τις δικαστικές αποφάσεις, το έργο κάνει νέα αρχή και γυρίζει σελίδα. “Προχωράμε μπροστά και είναι η ώρα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει όλους μας”, αν’έφερε χαρακτηριστικά

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει χώρος για υπεκφυγές. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω”, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σχολιάζοντας τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο Μετρό μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου και πρόσθεσε: “Με την απόφαση του ΣτΕ δικαιώνεται η λύση που εξασφαλίζει και Μετρό και αρχαία. Όλοι μαζί, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, οι Θεσσαλονικείς μπορούμε να προχωρήσουμε βήματα μπροστά”.

Την εκτίμηση ότι ένας κύκλος καθυστερήσεων επτά ετών γύρω από το Μετρό Θεσσαλονίκης, με αφορμή στον Σταθμό Βενιζέλου, κλείνει με την απόφαση του ΣτΕ, έκανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. “Είναι γεγονός ότι στον Σταθμό Βενιζέλου χάθηκε πολύς πολύτιμος χρόνος. Επτά χρόνια δυστυχώς δεν έγινε στον Σταθμό της Βενιζέλου κανένα ουσιαστικό έργο, αλλά σήμερα ευτυχώς αυτός ο κύκλος κλείνει” δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε: “Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη να υπάρχει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης και αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό όχι μόνο για τις αρχαιότητες Βενιζέλου, κάτι που το θεωρώ δεδομένο, αλλά για όλα τα άλλα αρχαία που έχει αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη για την κατασκευή του έργου Μετρό, στην Αγίας Σοφίας, το Αλκαζάρ και όπου αλλού υπάρχουν οι ανάγκες. Ο κ.Ζέρβας ανέφερε επίσης πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, το υπουργείο Μεταφορών και την Περιφέρεια, δίνει λύσεις για τη διάνοιξη της Μιχαήλ Ψελλού και την κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας και κατέληξε:”Είμαστε όλοι εδώ για να επιβλέπουμε κάθε μέρα την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την κατά το δυνατό καλύτερη ενσωμάτωσή του Μετρό στη ζωή της πόλης, η οποία το 2023 με το Μετρό, θα είναι πολύ καλύτερη”.

“Σάρκα και οστά” λαμβάνει, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, η δέσμευση του πρωθυπουργού (για το Μετρό Θεσσαλονίκης), επισήμανε η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, σύμφωνα με την οποία “όλους μαζί συντονισμένους μάς ενδιαφέρει πρωτίστως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης με τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αξία και τις αρχές του τόπου”.

“Η ΠΕΔ-ΚΜ και ο Δήμος στήριξαν από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες του δημάρχου Θεσσαλονίκης, των υπουργείων και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης (για την προσωρινή απόσπαση) και αισθανόμαστε δικαιωμένοι με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά είναι και ώρα ευθύνης, γιατί η απόφαση του ΣτΕ έδειξε ότι μπορεί να συνυπάρξουν και Μετρό και αρχαία και βέβαια να προχωρήσει και το έργο του Μετρό που ταλαιπώρησε την πόλη της Θεσσαλονίκης για δεκαετίες. Όλοι στοιχιζόμαστε κοντά στα υπουργεία και τους ανθρώπους, πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και πρέπει οι Θεσσαλονικείς πλέον να καταλάβουν ότι το Μετρό είναι σε μια τελική τροχιά τελικής φάσης για να παραδοθεί στην πόλη” σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και πρόσθεσε: “Η πολιτιστική μας κληρονομιά αναδεικνύεται και θα πρωταγωνιστεί και σε αυτή τη φάση της κατασκευής του Μετρό”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.