Friday , 29 March 2024

Επιτέλους, τετραήμερη εργασία και στην Ελλάδα

Του Γ. Κατσιάνη

Γνωρίζετε πως στη χώρα μας δίνεται πλέον η δυνατότητα της τετραήμερης πλήρους απασχόλησης;

Ο σχετικός νόμος 4808/2021, γνωστός και ως νόμος Χατζηδάκη, ψηφίστηκε στις 19 Ιουνίου του 2021.

Ειδικότερα, στο άρθρο 55 που αφορά την καθιέρωση των χρονικών ορίων εργασίας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, η πλήρης απασχόληση καθορίζεται σε σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως, οι οποίες δύνανται να κατανέμονται σε πενθήμερη ή εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή τις διαιτητικές αποφάσεις».

«Όταν εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας ανέρχεται ημερησίως σε οκτώ (8) ώρες ενώ όταν εφαρμόζεται σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, το πλήρες ωράριο εργασίας ανέρχεται σε έξι (6) ώρες και σαράντα (40) λεπτά ημερησίως», υπογραμμίζεται στη σχετική απόφαση.

Ωστόσο, η ανατροπή στο καθεστώς της απασχόλησης έρχεται με την παράγραφο 2 του άρθρου 55, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας του άρθρου 41 του ν. 1892/1990 (Α’ 101), ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων (4) ημερών εβδομαδιαίως».

Δηλαδή, «ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει τις προβλεπόμενες ώρες για 4 ημέρες την εβδομάδα και να κάθεται την πέμπτη ημέρα», σημείωσε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *