Friday , 19 April 2024

Επιτροπή Βιοηθικής χωρίς γιατρό, νοσηλευτή, φαρμακοποιό, βιολόγο ή γενετιστή – Γνωμοδοτούν πληροφορικοί και τεχνολόγοι!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος της ιατρικής κοινότητας παρά μόνο πληροφορικοί και τεχνολόγοι. Συστάθηκε στις 15 Απριλίου 2021, υπάγεται στον Πρωθυπουργό και “συγκροτείται από έντεκα (11) επιστήμονες κύρους”.

Η σύνθεση της Επιτροπής έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια  Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης.

Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Τσέκερης, Ερευνητής  στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του ΕΚΚΕ.


Μέλη της Επιτροπής:

Σέργιος Θεοδωρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Μηχανικής Μάθησης και Επεξεργασίας Δεδομένων στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕKΠΑ. 

Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής  και Τηλεπικοινωνιών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Κωνσταντίνος Καρπούζης, Διευθυντής Ερευνών στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών EMΠ.

Ιωάννης Κομπατσιάρης, Ερευνητής Α’ Βαθμίδας και Αν. Διευθυντής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και  Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Ισμήνη Κριάρη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ευγενία Πρεβεδούρου, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης  Ηθικής του ΕΚΠΑ.

Δημήτριος Σκαλτσάς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ιntelligencia,  τεχνολογικής εταιρείας παροχής καινοτόμων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

“Είναι η μοναδική επιτροπή βιοηθικής στον πλανήτη που για την Βιοηθική καλούνται να γνωμοδοτήσουν Πληροφορικοί και Τεχνολόγο. Αυτή θα γνωμοδοτήσει αν πχ είναι ηθικό να χρησιμοποιήσω νεφρά, προερχόμενα από νεογνό που η μάνα το συνέλαβε για να χρησιμεύσει σαν δότης νεφρού για το άρρωστο αδελφάκι του και να προχωρήσω σε μεταμόσχευση!” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και χειρουργός μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Γάκης. Ο ίδιος παραθέτει τη σύνθεση της βρετανικής αλλά και κυπριακής Επιτροπής Βιοηθικής.

Οι διαφορές είναι όντως πολύ μεγάλες…

Πάντως σήμερα ο πρωθυπουργός από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, τόνισε ότι:

«Πιστεύω ότι αν απλά σκεφτούμε λίγο λογικά και αντιληφθούμε πόσο τεράστια επιτυχία ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε και έχουμε πολλά ασφαλή εμβόλια διαθέσιμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τα οποία μας επιτρέπουν να αφήσουμε πίσω μας τους περιορισμούς που τόσο μας ταλαιπώρησαν, νομίζω ότι όλοι θα αντιληφθούμε ότι πρέπει να κάνουμε το σωστό, το σωστό για τους εαυτούς μας, το σωστό για τις οικογένειές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός

Απευθυνόμενες δε στη νεολαία, σημείωσε ότι θα αισθανθούν όλοι πολύ πιο ασφαλής, εφόσον είναι εμβολιασμένοι, «να ξανακάνει όλα αυτά τα οποία δεν μπόρεσε να κάνει τόσο καιρό, να βγει, να διασκεδάσει, να περάσει έτσι ελεύθερα και χαλαρά». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει και τη σημασία του εμβολιασμού ηλικιωμένων πολιτών που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν ακόμα.

«Θα ζητήσω και από εσάς σε τοπικό επίπεδο να μην απευθυνθούμε μόνο στους νέους, να απευθυνθούμε και στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι για διάφορους λόγους ακόμα δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν, να το κάνουν και τώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι σήμερα οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έκαναν».

«Η Επιτροπή κάνει πολύ καλά τη δουλειά της εδώ και πολλούς μήνες. Έχει φροντίσει σε δύσκολες εποχές, που δεν είχαμε αρκετά εμβόλια, να φτιάξει την προτεραιοποίηση των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν, πρώτα των μεγάλων σε ηλικία», ανέφερε και ο Υπουργος Υγείας Β.Κικίλιας κάνοντας γνωστό ότι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων επαγγελματιών θα δρομολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *