Σ.Ξανθοπούλου
Βγάζουν μάτι οι καταγγελίες εργοδοτικής αυθαιρεσίας που περιλαμβάνονται στον δεύτερο τόμο της Μαύρης Βίβλου της εργοδοσίας στην πανδημία που ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ.
Όπως αναφέρει, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ταχυμεταφορών η εταιρεία Teleperformance ζήτησε από τους εργαζόμενους που εργάζονται από το σπίτι να βάζουν κάμερα στον υπολογιστή τους προκειμένου να τους ελέγξει αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αξίωσε μάλιστα να έχει το δικαίωμα εκπρόσωπος της εταιρείας να κάνει επιθεώρηση στο σπίτι των συναδέλφων που θα πρέπει να «εξαφανίσουν» τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να μην ακούγονται θόρυβοι. Τέλος, ζητά από τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστοςλειτουργίας (ρεύμα, σύνδεση στο ίντερνετ), από την τσέπη τους.
Σύμφωνα με επιπλέον καταγγελίες που περιλαμβάνονται στη Μαύρη Βίβλο του ΠΑΜΕ:
Στην ACS η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι εργαζόμενοι εργάζονται πέραν του ωραρίου, οι ουρές στα καταστήματα είναι τεράστιες, ενώ δεν τηρούνται σε όλους τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.
Η διοίκηση της εταιρείας BEAT απέλυσε πάνω από 15 συναδέλφους τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα κι ακόμη περισσότερες στη Λατινική Αμερική, προσπαθώντας να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων την κρίση που επιταχύνεται λόγω της πανδημίας, με την αιτιολογία της μειωμένης απόδοσης.
Η Γενική Ταχυδρομική απέλυσε εργαζόμενο καρδιοπαθή γιατί ζήτησε την άδεια ειδικού σκοπού. Επιπλέον, όχι απλά δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, αλλά αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, δίνει στους εργαζόμενους ένα μπουκάλι νερό και λίγο σαπούνι. Απαιτεί τις μάσκες και τα γάντια (όταν και όπου τα δίνει) να τα χρησιμοποιούν για πάνω από μήνα, δίνοντας οδηγίες να τα πλένουν οι εργαζόμενοι και να τα χρησιμοποιούν ώσπου να λιώσουν.
Τα ΕΛΤΑ courier απέλυσαν ενοικιαζόμενο συνάδελφο, χρησιμοποιώντας την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει έργο, ενώ είναι γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ότι η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο.
Στη Μάυρη Βίβλο του ΠΑΜΕ υπάρχουν και καταγγελίες για τη λειτουργία των Δήμων και των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι απλήρωτοι στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για 3 μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο) και είναι επίσης εκτεθειμένοι στον κίνδυνο εν μέσω πανδημίας, αφού καθυστερημένα τους χορηγήθηκαν μέσα απολύμανσης και προστασίας.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλει το ΠΑΜΕ, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι τεχνίτης στο τμήμα οδοσήμανσης του δήμου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, δέκα εργαζόμενοι καθαριότητας είχαν σταλεί να καθαρίσουν μία μικρή χωματερή χωρίς κανένα μέσο προστασίας (μάσκες, φόρμα εργασίας μίας χρήσης).