Thursday , 28 March 2024

Ερχονται αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Αλλαγές στο σύστημα με το οποίο θα δώσουν Πανελλαδικές οι μαθητές το 2020, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ξεκαθάρισε πως δεν καταργείται το υφιστάμενο σύστημα, αλλά θα υπάρξουν μία σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OpenTV η υπουργός σημείωσε ότι για τους μαθητές που έδωσαν πανελλαδικές το 2019 και θα ξαναδώσουν το 2020, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.

Για τα παιδιά που θα φοιτήσουν φέτος στην Γ Λυκείου όπως είπε «θα ήταν ανεύθυνο να αλλάξουν όλα». Αυτό που θα γίνει όπως είπε είναι μία μείωση και εξορθολογισμός στην ύλη, αλλαγές στην εξέταση Νέων και Λογοτεχνίας και κατάργηση του συστήματος «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών. Για όλες τις σχολές η είσοδος θα είναι βάση πανελλαδικών, όπως είπε η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι με το σύστημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ χώριζε τις σχολές σε υψηλού και χαμηλού κύρους.

Η κ. Κεραμέως επέκρινε το σημερινό σύστημα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να μπαίνουν μαθητές με 3 σε κάποια σχολή και σημείωσε πως εξετάζεται η πλήρης αλλαγή του από το 2021. Αναφερόμενη στη διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια είπε ότι «στις προθέσεις μας είναι πρώτον τα πανεπιστήμια να ορίζουν τους εισακτέους και δεύτερον μια βάση εισαγωγής, η οποία θα μπορεί να είναι πάνω από το ελάχιστο όριο εισαγωγής, που ορίζει το κράτος». Στόχος όπως είπε είναι τα πανεπιστήμια να είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα.

Σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα βιβλία θα είναι σε όλα τα σχολεία και δεν θα υπάρξουν κενά. Αναφερόμενη τέλος στο θέμα του ασύλου είπε ότι με το νόμο για την κατάργησή του «θωρακίζουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *