Friday , 13 March 2026

Ευλογιά στα αιγοπρόβατα: Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας- Κίνδυνος lockdown – Τα μέτρα των 10 ημερών

«Καμπανάκι» κινδύνου έχει σημάνει η ευλογιά στη χώρα μας, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ετοιμάζει σχέδιο δράσης 10 ημερών με αντικείμενο την αντιμετώπιση της νόσου που ξεκληρίζει το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Εν τω μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις θανατώσεις και τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις πραγματοποίησαν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Με τη διαμαρτυρία τους κάλεσαν για μία ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και απαίτησαν την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού ενάντια στην ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Το ψήφισμά τους
«Φταίμε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς» αναφέρουν στο ψήφισμά τους, απαιτώντας άμεσα την ανάληψη της οικονομικής ευθύνης των πολιτικών αποφάσεων. «Καλούμε τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να σταθούν δίπλα στους κτηνοτρόφους και όχι μπροστά τους. Ζητάμε: Παύση της θανάτωσης του ζωικού μας κεφαλαίου. Εμβολιασμό των αιγοπροβάτων χωρίς καμία καθυστέρηση. Άνοιγμα τώρα των σφαγείων που παραμένουν κλειστά. Και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Το σχέδιο του υπουργείου
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μια ζωονόσο η οποία δεν αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα εύκολα και συνεπώς δεν περισσεύει κανείς στη μάχη αυτή». Επεσήμανε ότι «πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα βιοασφάλειας, διότι διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με lockdown». Για τις επόμενες δέκα ημέρες θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει την παρουσία κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ στο πεδίο, την εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων, καθώς επίσης και την ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων σχετικά με την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν άμεσα σταθμοί απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων και διακίνησης ζωοτροφών και γάλακτος. Η παρουσία των συνεργείων θα είναι συνεχής, με στόχο να υπάρξει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.

Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο φετινός Αύγουστος είχε τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και συγκεκριμένα 195 σε 260 εκτροφές, έναντι 10 κρουσμάτων σε 14 εκτροφές τον Αύγουστο 2024. Τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς έχουν εντοπιστεί στις εξής πέντε περιοχές:
-Στη Λάρισα: 160 κρούσματα
-Στον Έβρο: 152 κρούσματα
-Στην Ξάνθη: 147 κρούσματα
-Στη Μαγνησία: 90 κρούσματα
-Στη Ροδόπη: 80 κρούσματα
Κρούσματα, αν και λιγοστά, καταγράφονται και σε τρία νησιά: στην Άνδρο, στη Λέσβο και στη Λήμνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *